Trening o smanjenju rizika za zdravlje stanovništva

U prostorijama Agencije za lokalni ekonomski razvoj-ZEDA Zenica danas je priređen napredni trening o zagovaranju smanjenja rizika za zdravlje stanovništva i uvođenju zdravih životnih stilova u lokalnu zajednicu.

Učestvovali su predstavnici javnih ustanova i institucija, stručnjaci iz oblasti zdravstva i obrazovanja, kao i predstavnici nevladinih organizacija i medija.Organizator treninga na ovu tematiku je Asocijacija XY, a pored Zenice isti skup je planiran i u Mostaru.

“Cilj je omogućiti učesnicima unapređenja znanja iz oblasti javnog zdravlja, socijalnih determinanti zdravlja, javnih politika i zakona”,izjavila je za RTV Zenica Emina Osmanagić, direktorica Asocijacija XY.

“Kao ključni problemi u oblasti zdravlja i zdravih životnih stilova, označeni su upotreba duhana, duhanskih proizvoda, nargile i alkohola na mjestima gdje borave djeca i mladi, nezdrava ishrana djece i mladih,te smanjena fizička aktivnost”, dodala je Osmanagić.

Kao pozitivan primjer iz prakse navela je Gradsku administraciju u Zenici, u čijim prostorima nije dozvoljeno pušenje.(Š.Babić)