Odličan izvor vitamina, minerala i vlakana

Zahvaljujući visokoj količini vitamina E, lješnjaci su jako dobri antioksidansi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, usporavaju znakove starenja i ojačavaju imunitet

Lješnjak spada u grupu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima. Koliko je popularan govori nam činjenica da se u svijetu svake godine proizvede više od 800 hiljada tona lješnjaka.

Lješnjak je jako dobar izvor dijetalnih vlakana pa tako 100 grama lješnjaka sadrži deset grama vlakana, što je 39 posto dnevno preporučene količine. Proteini su također sastavni dio ove namirnice, a jako su dobar i izvor minerala – mangana, bakra, magnezija fosfora i željeza. Bogati su vitaminima E, B i folnom kiselinom.

Osim značajnih količina nezasićenih masnih kiselina te minerala i vitamina, lješnjaci su bogati i fitosterolima.Cijenjeni su zbog svoje sposobnosti sprečavanja kardiovaskularnih bolesti i tumora.

Oleinska kiselina je još jedan izvrstan ljekoviti nutrijent koji sadrže lješnjaci, a koja smanjenje krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da redovan unos oleinske masne kiseline može znatno poboljšati pamćenje.

Lješnjaci sadrže i omega-3 masne kiseline.

(Faktor)