Građani putem GPRS-a mogu označiti divlju deponiju i pratiti njeno uklanjanje

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, u suradnji sa ostalim partnerima, na čelu sa organizacijom za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR nastavlja aktivnosti u okviru projekta “Čista rijeka Bosna”.

Projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i sufinansira Grad Zenica.

Nakon promotivne akcije čišćenja, 24. aprila, postavljen je set eko-turističkih bilborda uz magistralnu saobraćajnicu, od kojih je jedan na izlazu iz grada. Ovim se omogućava dugoročna eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tokom godine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pored toga, u funkciji su i web stranica www.cista-rijeka-bosna i aplikacija za mobilne telefone CRB, koja se može preuzeti na sljedećem linku:

https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.coffeebreak.CRB

Aplikacija, pored predstavljanja partnera u projektu, edukativnog eko kviza za djecu školske dobi i igrice na temu čišćenja rijeke, podržava i mogućnost prijavljivanja novih nelegalnih odlagališta otpada na području sliva. Tako, građani mogu na licu mjesta putem GPRS-a označiti divlju deponiju uz rijeku Bosnu, dati njenu fotografiju i opis, a prijava dolazi na određenu e-mail adresu u gradskoj administraciji. Nakon prijave i odobravanja lokacije od strane administratora, građani na aplikaciji mogu pratiti status divlje deponije i datum njenog čišćenja.

U nadi da će biti svakim danom sve manje divljih deponija i da ćemo u pravom smislu shvatiti važnost ispravnog odnosa prema okolišu i vrijednost prirodnih dobara, te postati dio rješenja, a ne zagađenja, srdačno Vas pozdravljamo, objavljeno je na web-stranici Grada.