Ljeto 2018.: Od Makarske preko Neuma do Turske – pogledajte cijene!

Bliži se sezona godišnjih odmora. U ponudi turističkih agencija mogu se pronaći različiti aranžmani, od onih na Jadranskoj obali do Turske i egzotičnih zemalja, a odabir ovisi o dubini džepa svakog pojedinca. Za vas smo uporedili cijene smještaja u nekim poznatim turističkim odmaralištima…

Za osmodnevni odmor u hotelu u susjednoj Hrvatskoj ovoga ljeta građani Bosne i Hercegovine morat će izdvojiti mnogo više od prosječne plaće. Sudeći po ponudama turističkih agencija i cijenama smještaja na stranici Booking.com, odmor na Jadranskoj obali skupo će doći Bosance i Hercegovce ako odluče na more ići u jeku sezone.

U Makarskoj, jednoj od najčešćih destinacija koju za svoj godišnji odmor biraju bh. građani, cijene dvokrevetnih soba ili apartmana na Bookingu se kreću od 100 do 600 KM. Tako je prosječna cijena jednog noćenja za dvije osobe krajem jula u klasičnom, ne pretjerano moderno opremljenom apartmanu u ovom gradu 200 KM, što će za sedam noćenja izaći 1.400 KM. S obzirom na to da se radi o smještaju bez obroka, sigurno je da će veliki dio novca otići upravo na hranu, a ako odlučite jesti u restoranima, itekako bi se mogli iznenaditi visokim cijenama.

Za one koji bi ipak sebi priuštili hotel, noćenje u dvokrevetnoj sobi sa pogledom na more u Hotelu Meteor sa četiri zvjezdice za dvije osobe iznosi 489 KM što je za sedam noći 3.423 KM. Polupansion za dvije osobe iznosi 542 KM, dakle za sedam noćenja 3.794 KM. Nešto skuplji je Hotel Park koji isto ima četiri zvjezdice. Noćenje sa doručkom u sobi sa pogledom na more je 587 KM (4.109 sedam noćenja), a polupansion u ovoj sobi je 665 KM (4.655 sedam noćenja).

Provjerili smo i cijene pojedinih hotela u Brelima.

Noćenje za dvije osobe sa doručkom u Bluesun Hotelu Soline sa tri zvjezdice košta 732 KM, što za osam dana iznosi 5.124 KM. Ista usluga u Hotelu Berulia sa četiri zvjezdice košta 768 KM sa doručkom, dok je premium soba sa terasom i pogledom na more 1.098 KM (7.686 KM za sedam noćenja).

Dvokrevetni apartmani u ovom odmaralištu na Makarskoj rivijeri mogu se naći po cijenama od 80 KM pa čak do 1.100 u zavisnosti od lokacije, opremljenosti i luksuza. One koje ćete platiti između 80 i 100 KM su poprilično skromno opremljeni, često se nalaze u prizemljima bez balkona, terasa ili su na udaljenim lokacijama od plaže.

U Dubrovniku dvokrevetni apartman čak i 1.500 KM za noć

S obzirom na to da je Dubrovnik najpoznatija turistička destinacija za turiste koji dolaze iz cijelog svijeta, ne čudi što su cijene smještaja u ovom gradu više od ostatka Dalmacije.

Dvokrevetni apartmani preko Bookinga se mogu naći po cijeni od 120 pa čak do 1.500 KM za noć, dok se većina kreće oko 300-350 KM po noći. Noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi luksuznog Hotela Dubrovnik Palace iznosi 687 KM što je za osmodnevni odmor jednog para 4.809 KM. U Hotelu Kompas sa četiri zvjezdice noćenje sa doručkom par će platiti 775 KM (5.425 KM sedam noćenja), dok će oni koji se zadovoljavaju skromnijim uvjetima Hotel Splendid sa tri zvjezdice platiti 349 KM za istu uslugu (2.443 KM sedam noćenja).

S obzirom na to da bh. građani u Hrvatskoj borave u apartmanima ili hotelima u kojima imaju samo doručak ili polupanson, očigledno je da će imati još troškova pored puta. Poneka kafa na rivi, piće, sladoled, ručak ili večera sigurno će koštati naše građane mnogo više od one cijene na koju su navikli u BiH.

Tek nekoliko hotela u Hrvatskoj nudi all inclusive ponude, koje koštaju mnogo više od onih u Turskoj.

All inclusive isplativiji u Turskoj nego u Hrvatskoj

Tako će jedna osoba u Aminess Grand Azur hotelu sa četiri zvjezdice u Orebiću za light all inclusive ponudu platiti 195 KM, što je za sedam noćenja 1129 KM. All inclusive Bluesun Hotel Bonaca na Braču košta 177 KM po osobi, dakle sedam noćenja će jednu osobu koštati 1239 KM.

Za toliko novca možete priuštiti čitav aranžman u Turskoj u nekom od prosječnih hotela koji uključuje avionsku kartu, prijevoz do hotela sa aerodroma, usluge turističkog vodiča i all inclusive uslugu. U cijenu ponude agencija jedino ne ulaze avionske takse koje iznose oko 150 KM.

U ponudama nekih bh. turističkih agencija može se naći osmodnevno putovanje u Kemer, sa noćenjem u hotelu sa četiri zvjezdice Fame Residence Beach i all inclusive uslugom koje po osobi košta 972 KM. Osmodnevni boravak u hotelu sa pet zvjezdica Daima Biz koštat će vas 1.184 KM, dok ćete za luksuzni hotel Botanik Hotel & Resort u Alanyi platiti 1.394 KM po osobi. Ako izaberete Bodrum, u jednom od hotela sa četiri zvjezdice mogli biste provesti osmodnevni odmor za 1.099 KM.

Iako je Turska u odnosu na hotele u Hrvatskoj dosta povoljnija, sve više građana koji ne mogu mnogo novca priuštiti na godišnji odmor i smještaj u hotelima, nekoliko dana tokom ljeta provode u Neumu ili na pojedinim mjestima u Crnoj Gori gdje se još mogu naći jeftine sobe i apartmani.

Jeftinije u Crnoj Gori i u Neumu

Tako se u Ulcinju apartmani za dvije osobe mogu naći već po cijeni od 30 KM, dok je noćenje u Hotelu Kleopatra sa tri zvjezdice 106 KM sa doručkom za dvije osobe (7.42 KM za sedam noći). Sedam noći sa doručkom u jednom od najluksuznijih hotela u Ulcinju par će koštati 2.464 KM.

Na Jadranskoj obali Crne Gore najskuplja je Budva gdje je prosječna cijena aprtmana između 100 i 150 KM, dok noćenje sa doručkom u hotelu sa četiri zvjezdice u prosjeku košta oko 600 KM, dakle za sedam noći 4.200 KM.

U jedinom bh. gradu na moru apartmani za dvije osobe u sezoni koštaju od 70 do 150 KM, dok noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi Grand Hotela Neum koji ima četiri zvjezdice 235 KM (1.645 KM za sedam noćenja).

Sve više Bosanaca na more odlazi i u Albaniju, gdje se smještaj može platiti još jeftinije.

Sedam noćenja sa polupansionom u hotelu sa tri zvjezdice u prosjeku jednu osobu košta 500 KM, dok je all inclusive usluga u hotelu Viras sa četiri zvjezdice 750 KM po osobi. Mnoge agencije organizuju i autobuski prijevoz do Albanije koji košta 80 KM po osobi.

Smještaj na Baliju jeftiniji nego u Hrvatskoj

Nakon što smo uporedili i provjerili prosječne cijene smještaja u apartmanima i hotelima u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Albaniji i Turskoj,  shvatili smo zašto sve više bh. građana za odmore bira daleke i egzotične destinacije. Smještaj u regiji mnogo je skuplji od onog u jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija na svijetu – na Baliju. Na tom indonezijskom otoku dvokrevetnu sobu ili apartman možete iznajmiti za već od 20 KM, dok vas noćenje za dvije osobe sa doručkom u hotelu sa tri zvjezdice može doći već po cijeni od 50 KM, u hotelu sa četiri zvjezdice 100 KM, a u luksuznim resortima sa pet zvjezdica oko 170 KM što je mnogo manje u odnosu npr. na Hrvatsku. Pored smještaja, na Baliju su i cijene hrane i pića u restoranima i kafićima izuzetno niske. Slična situacija je i na Tajlandu. Jedino što je skuplje jesu avionske karte do ovih destinacija, ali s obzirom na sve veći broj low cost aviokompanija i akcijskih ponuda turističkih agencija, putovanje u ove zemlje može biti čak i isplatnije u odnosu na Tursku, Hrvatsku i Crnu Goru.

Izvor: Faktor