Hrabre žene Kruščice dobile sudski spor protiv izgradnje brane!

Foto: Andrew Burr

Izvojevana je velika sudska pobjeda od strane hrabrih žena Kruščice, grupe aktivistica koje štite svoju zajednice i rijeku od prijetnje koju predstavlja izgradnja nove brane.

Ove sedmice, Kantonalni sud u Novom Travniku je presudio da ekološka dozvola za izgradnju brane na rijeci Kruščici bude odmah poništena, što znači da će bilo kakvi dalji radovi na izgradnji brane biti nezakoniti.

Mala grupa žena iz sela Kruščica branila je pristup preko mosta, 24 sata dnevno tokom 300 dana, zbog čega su nazvane hrabre žene Kruščice. Njihova borba je prikazana u dokumentarnom filmu Blue Heart koji priča tri priče ljudi koji se bore da zaštite posljednje divlje rijeke u Evropi od prijetnje koju predstavlja izgradnja novih 3000 hidrocentrala. Dokumentarac je producirala aktivistička kompanija Patagonia, a premijerno je prikazan u martu 2018. godine širom Evrope, ali i u Japanu, Južnoj Americi i Australiji. Film je praćen i globalnom peticijom u kojoj se apeluje na međunarodne banke da prestanu investirati u uništavanje Plavog srca Evrope na Balkanskom poluostrvu. Peticija je do sada prikupila preko110,000 potpisa.

Sudska presuda da se poništi dozvola za izgradnju brane donesena je na osnovu činjenice da niko iz zajednice koja je ugrožena izgradnjom planirane brane nije pozvan na obaveznu javnu raspravu, niti su upoznati sa rezultatima javne rasprave.

Sljedeći korak u borbi ovih žena je da zatraže od ministra Salkana Merdžanića da poništi dvije koncesije za izgradnju brane na rijeci Kruščici. Dok se to ne desi, žene planiraju da brane most u slučaju da se nezakoniti građevinski radovi nastave.

Tahira Mika Tibold, predsjednica lokalne zajednice Kruščica, komentariše: “Sretni smo što je sud odlučio da poništi ekološku dozvolu. Međunarodna pažnja je definitivno povećala pritisak i doprinijela ovoj odluci. Međutim, dok mi slavimo pobjedu, ostajemo na oprezu i nastavljamo da branimo most, jer znamo da je još uvijek dug put pred nama da zaštitimo naše rijeke i zajednicu od investitora u hidrocentrale.”

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu kaže: “Ovo je veoma važna pobjeda za Kruščicu i za sve borce za zaštitu rijeka u BiH, koja dokazuje da je promjena moguća i da je moć u rukama ljudi. Raste svijest da od ovih projekata korist imaju samo odabrani pojedinci i da oni čine nepopravljivu štetu lokalnim zajednicama.”

“Šaljemo jasan signal ministru Salkanu Merdžaniću i investitorima koji planiraju hidrocentrale na rijeci Kruščici da ponište koncesije i da odustano od ovog projekta, zato što mi nećemo odustati, a pravda je na našoj strani.”

Advokat Bruno Božić komentariše: “Ova odluka mi daje optimizam da stvari idu u dobrom pravcu. Tražili smo da se dozvola uključi u javnu raspravu i to je veliki korak ka tome da dobijemo tu poziciju za bilo kakve buduće odluke, sa većim učešćem građana i ekologa.”

U kontekstu kampanje Sačuvajmo Plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) za zaštitu Rijeka na Balkanu, žene iz Kruščice dobile su međunarodnu podršku. Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje iz organizacije Riverwatch kaže: “Žene Kruščice su za mene heroine. Sada je na administraciji Srednjobosanskog kantona da stavi tačku na ovaj katastrofalni projekat i otkaže koncesiju za hidrocentralu. Tek tada će žene napustiti most.”

Gabriel Schwaderer, direktor organizacije EuroNatur izjavio je: “Veliki dio planiranih hidrocentrala na Balkanu krši državne i međunarodne propise. Sudska odluka koju su postigle žene Kruščice je još jedan dokaz za to. Hitno pozivamo Komisiju Evroske unije da od zemalja kandidata za prijem u EU zahtijeva da poštuju ustavne norme u vezi sa procedurama izdavanja dozvola za velike infrastrukturne projekte.”

Ryan Gellert, direktor EMEA, Patagonia, komentariše: “Ova presuda pokazuje da, kao zabrinuti građani iz cijelog svijeta možemo postići da se naš glas čuje u podršci lokalnom stanovništvu koje radi na zaštiti svojih rijeka i zajednica i da zajedno možemo pomoći da se utiče na ključne odluke kao što je ova. Najveća bitka još nije dobijena pošto još uvijek postoji cunami brana sa preko 3,000 destruktivnih projekata planiranih širom Balkana. Međutim, lokalne pobjede kao što je ova podsjećaju nas na moć koju imaju građanske akcije podržane od strane šire javnosti.”

Izvor: Buka / Balkanrivers.net