Vlada ZDK vanredno utrošila 900 hiljada KM za pomoć boračkoj populaciji u 2017.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o vanrednoj novčanoj pomoći za potrebe branilaca i članova njihovih porodica u 2017. godini.

Informacija prikazuje sprovedene aktivnosti, potrebe i opravdanosti postojanja ovoga transfera s obzirom na ukupno socijlano – ekonomsko stanje u državi.

Iako Vlada Zeničko – dobojskog kantona provodi intenzivne mjere na smanjenju broja nezaposlenih osoba i povećanju broja zaposlenih, kroz programe koji se realiziranju preko Službe za zapošljavanje ZDK, ali i nekoliko ministarstava, još imamo veliki broj nezaposlenih iz reda ove populacije: demobiliziranih branilaca, ratnih vojnih invalida i članove porodica poginulih branilaca, saopšteno je iz sjedišta Vlade.

Kroz vanrednu novčanu pomoć Ministarstvo za boračka pitanja nastoji ublažiti postojeće socijalno-ekonomsko stanje branilačke populacije, dok istovremeno provodi projekte zapošljavanja i samozapošljavanja, kojim bi se trajno riješilo pitanje egzistencije ove kategorije društva.

U 2017.godini ukupno je realizirano 3.917 zahtjeva i utrošeno 990.000,00 KM.

Ministarstvo je dodijelio vanrednu novčanu pomoć za:

* 3620 korisnika – demobiliziranih branilaca i njihovih porodica,

* 265 korisnika – ratnih vojnih invalida,

* 30 korisnika – porodica šehida i poginulih boraca i

* 2 korisnika – dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja.

„Realizirani utrošak sredstava za ovaj vid novčane pomoći u Budžetu Zeničko-dobojskog kantona u 2017. godini iznosio je 990.000,00 KM, odnosno 100% planiranih sredstava što je dokaz opredjenja Vlade ZDK da neće štedjeti na branilačkoj populaciji“ naglašava resorni ministar Fahrudin Čolaković, saopštava Vlada ZDK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime