VIDEO: Divanhana objavljuje novi studijski album “Kardeş” i najavljuje gostovanje u Zenici

Nakon izuzetno uspješnog albuma “Zukva” objavljenog krajem 2015. godine, te dvogodišnje regionalne i Evropske turneje koja je obuhvatila preko 120 koncerata, bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana objavljuje novi studijski album simboličnog imena Kardeş.

Unatoč gustom koncertnom rasporedu, ovaj popularni bend je tokom mjeseca februara 2017. godine u studiju SMS Muzičke produkcije Bosne i Hercegovine zajedno sa svojom gošćom, popularnom turskom glumicom i pjevačicom Suzan Kardeş, realizovao svoje četvrto diskografsko izdanje, koje je naknadno producirano u Long Play studiju u Sarajevu od strane dugogodišnjeg saradnika benda Borjana Miloševića.

Album “Kardeş“ skrojen je od 10 numera, te donosi sasvim novi zvuk Divanhane isprepleten orijentalnim notama turkog klarinetiste Yunus Emre Elleka, virtuoznim muziciranjem gitarskog dvojca iz Tuzle Sanela Redžića i Emira Hota, te energičnim zvucima makedonskih trubača vođenih dirigentskom palicom Džamba Aguševa.

Kafu mi draga ispeci prvi singl sa kojim su najavili pomenuti album, AnterijaFindikli Bizim Yolumuz, Fikrimin İnce Gülü iliAnadolka upravo su pjesme potekle iz bosanskohercegovačke i turske muzičke tradicije, koje su vijekovima putovale i komunicirale, ljubile, grlile, rađale nove ljubavi, sreće i tuge, njedrile muzičko bratstvo i sestrinstvo.

Bez pretenzije da određuju šta je izvor, a šta ušće, šta se ulijeva, a šta ulijevanjem veća rijeka postaje, Suzan i Divanhana su se prepustili  bistroj rijeci, da kao braća ili sestre, kao kardeši, muzikom poteku. Da nas zaliju čistom rijekom sevdaha.

„Sve je počelo na Balkan Trafik festivalu u Briselu u aprilu 2015. godine, a naše putovanje smo nastavili u Istanbulu godinu dana kasnije, te se nakon toga zaustavismo u Sarajevu. Od prvog susreta sa bendom Divanhana osjetila sam sreću što ću prijateljima zvati ljude pune radosti i iskrene duše. Do sada sam ostvarila mnoge želje, a poziv da sa ovim mladim i talentovanim ljudima zaplovim u novi svijet kreativnosti bila je ostvarenje još jednog sna.

Na našem putu gradili smo mostove između nas i vjerujemo da će ovaj album biti dobar razlog za mir u svijetu, nova prijateljstva i nove ljubavi. Tokom snimanja svih divnih pjesama, koje ćete imati priliku čuti, mi smo bili jedna velika sretna porodica, a nadamo se da ćete i vi, slušajući, osjestiti istu emociju.“ izjavila je Suzan Kardeş.

Album “Kardeş“  za regionalno tržište objavljuje beogradska izdavačka kuća Multimedia Music.

Divanhana svim poštovaocima njihovog rada poklanja kratki audio presjek pomenutog muzičkog mozaika sa kojim uskoro kreće u koncertnu promociju, najavljenu za 14.04. u Sarajevu, 15.04. u Tuzli i 16.04. u Zenici.