FOTO: Susret džematskih koordinatora Mreže mladih MIZ Zenica

U zeničkoj Bijeloj džamiji upriličen je susret džematskih koordinatora „Mreže mladih“ Medžlisa islamske zajednice u Zenici. Središnja tema susreta je bilo strateško planiranje „Mreže mladih“ iz kojeg je proistekao Prijedlog godišnjeg plana rada.

Na samom uvodu mladima se obratio glavni imam MIZ Zenica, mr.Jakub-ef. Salkica naglasivši da je Islamska zajednica na čelu sa reisu-l-ulemom i našim muftijama pokrenula veliki projekat nazvan „Mreža mladih“ koji u svome cilju ima aktivno uključivanje mladih ljudi u život Zajednice. Glavni imam je ohrabrio mlade da se ne boje predlagati, razgovarati, pitati i kazao im da će Zajednica podržati sve ideje koje budu kvalitetne.

Mladima su se također, obratili i koordinatori „Mreže mladih“ muftijstva zeničkog Sumedin-ef. Kobilica i medžlisa Kenan Hodžić. Mladima su prenijeli poruke da se uvijek trebaju osjećati dijelom svoje Zajednice i da svi zajedno trebamo promišljati na način da je vrijedno žrtvovati od sebe vrijeme, energiju i znanje samo zbog ljubavi prema svojoj Zajednici i ljudima koje ona okuplja.

Prevažno je da se glas mladih čuje i da ga ima, što je i još važnije, ko čuti. Islamska zajednica se poslije perioda ateističkog ustrojenja društva naglo našla u vremenu vjerske slobode i trebalo je mnogima a naročito mladima ponuditi adekvatne duhovne, socijalne i društvene aktivnosti. Sada to imamo priliku ostvariti kroz „Mrežu mladih“ i nadamo se da ćemo iskorititi dato nam povjerenje i prostor.

Zaključak jeste da mladi Zajednicu većinom doživljavaju kroz njen društveno-socijalni angažman, a njen doprinos vide u sljedećim dimenzijama njena djelovanja: u moralno-duhovnoj obnovi našega društva, u razvijanju novih oblika zajedništva, u odgojnoj brizi za mlade, u ponudi alternativnim sadržajima na području muzike, filma, umjetnosti, književnosti te drugih oblika stvaralaštva, u otvaranju različitih savjetovališta koja bi bila na usluzi svima, u djelotvornijem utjecaju na donošenje važnih zakona u našem društvu, u promociji i podržavaju nade u bolju budućnost.

Zajednica danas živi i djeluje u pluralističkom svijetu i društvu, gdje su njezina uloga zajedno s naukom tek jedan od mogućih načina odgovaranja na najvažnija pitanja ljudske egzistencije. Cilj brige za mlade zasigurno jest i ostat će odgoj zrelih vjernika koji bi trebali ostvarivati nove odnose u kulturi, društvu, politici i poslovanju, a tako i u Zajednici.

Suočeni s ovako kompleksnim stanjem naših mladih u potrazi smo za rješenjima i modelima, pri čemu nam ta njihova, a samim time i naša situacija itekako dolazi kao izazov za promišljanje i stvaranje novih modela. Od Zajednice se zahtijeva promjena ne samo modela nego, cijele paradigme rada sa mladima i na tom tragu gledamo na aktiviranje brojnih „Mreža mladih“, naglašeno je na susretu.

Drugi dio susreta je prošao u otvorenoj diskusiji mladih i iznošenju njihovih vizija i ideja. Bilo je zadovoljstvo svjedočiti zrelim i jasnim prijedlozima i realizacijom tih ideja imat ćemo uključene mlade kroz Zajednicu u mnogim sferama društvenog bitisanja. Mladi su iskazali visok stepen odgovornosti prema svojim vršnjacima u dijelovima naše zemlje gdje su muslimani manjina, prema uključivanju onih mladih koji do sada nisu imali jače poveznice sa svojom Zajednicom, također, iskazana je potreba da se afirmišu mladi umjetnici, pisci te da se mladi odgajatelji i prosvjetari stave na raspolaganje svojim imamima u sferi organizovanja instruktivne i dodatne nastave za djecu koja imaju potrenu za tim vidom obrazovanja.

Od svih ideja koje su izložene stvorio se Prijedlog godišnjeg plana djelovanja „Mreže mladih“ zeničkog medžlisa i realizacija aktivnosti i projekata počinje već od tekućeg mjeseca 2018. godine.

Medžlis Islamske zajednice Zenica