Osam romskih porodica ulazi u plasteničku proizvodnju

Osam socijalno ugroženih romskih porodica, odabranih putem javnog poziva, današnjim potpisivanjem ugovora, dobili su na korištenje plastenike, koji će im kroz plasteničku proizvodnju pomoći u obezbjeđenju hrane za njihove porodice, zapošljavanju, ali i sticanju prihoda kroz prodaju proizvoda.

Dio je ovo projekta „Uključivanje Roma kroz obrazovanje, zapošljavanje i socio – ekonomsku podršku“, kojeg zenička Asocijacija za razvoj „Leda“ realizuje od 2013. godine, u saradnji sa Karitasom iz Švicarske, Vladom Lihtenštajna i fondacijama Medikor i Leopold Bahman.

Uz ove plastenike veličine od 50 do 100 kvadrata, u zavisnosti od prostora kojeg posjeduju njihovi korisnici, dobiće sadnice za prvu sadnju i to dvije do tri vrste kultura koje sami odaberu, ali i obuku o plasteničkoj proizvodnji, koja je počela današnjim predavanjem o pripremi zemljišta za plastenik, – navodi Adela Mehinagić, predsjednica Asocijacije za razvoj Leda, napominjući da će im obezbijediti i stručnu pomoć kroz nadzor i praćenje proizvodnje u njenim početnim fazama. (V.J.)