Na biračkim spiskovima imena više od pet hiljada umrlih

U centralnom biračkom spisku u BiH nalaze se imena 5.332 umrla lica, navedeno je u Informaciji o broju umrlih lica čija su imena na biračkim spiskovima, a koju je danas razmatrala Centralna izborna komisija /CIK/ BiH.

Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz 102 opštinske/gradske izborne komisije u BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Za 5.332 umrla lica, čija se imena nalaze u evidencijama Centralnog biračkog spiska, izborne komisije uspjele su da izvrše provjeru.

Neke opštine/gradovi izdvajaju se kada je riječ o broju umrlih lica čija se imena nalaze u evidenciji Centralnog biračkog spiska – Vitez sa 699, Cazin sa 485, Kalesija – sa 474, Travnik sa 383, Kiseljak sa 236 i Gračanica sa 229 umrlih.

Iz 40 opštinskih/gradskih izbornih komisija nije stigao traženi izvještaj i njima će biti ostavljen dodatni rok da ga dostave.

CIK je usvojio zaključak da se sačini analiza razmatrane informacije, koja će biti dopunjena nedostajućim podacima iz 40 opština/gradova.

Zaključeno je i da bude organizovan sastanak sa nadležnim ministarstvima unutrašnjih poslova i Agencijom za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH u vezi sa ažuriranjem biračkih spiskova, te da se unutar Sekretarijata Komisije formira poseban tim koji će biti zadužen za analizu stanja Centralnog biračkog spiska. (Srna)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime