Nema novca, nema cesta: Gdje je završilo blizu 8 milijardi KM prihoda od akciza i putarina?

Ilustracija

Bosna i Hercegovina jučer je potpisala dodatni sporazum u iznosu od 750 miliona eura tokom Treće investicijske konferenciji o Zapadnom Balkanu, koju je u Londonu organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj. Iz Vijeća ministara BiH tvrde da će novac biti utrošen za četiri dionice na Koridoru 5C.

Zenički aktivista, Hasan Kreho, tim povodom postavlja otvoreno pitanje bh. političarima: da li će dobre namjere EBRD-a i dobiveni kredit od 750 miliona eura političke stranke na vlasti iskoristiti u prave svrhe i koliko će još miliona koštati Autoput na Koridoru 5c. Podsjećajući na odgovor dat zastupniku Zaimu Backoviću, koji je svojevremeno upitao nadležna ministarstva BiH o nivou ostvarenih sredstava od akciza i putarina, pozvao je nadležna tužilaštva da ispitaju zakonitost utroška tih sredstava.

– U periodu od 2006. do 2016. godine, od akciza za naftu i naftne derivate, prikupljeno je 4.288.733.658,70 KM. U istom desetogodišnjem periodu prikupljeno je sredstava za putarine 2.951.979.419,53 KM.

Kada se sabere A+B = 7.780.712.968,23 KM, iznos je ogroman i za najrazvijenije zemlje Evropske unije, a ne za Bosnu i Hercegovinu.

Sa potrošenim navedenim iznosom mogli smo napraviti 1,5 koridora 5c, a znamo surovu istinu da on nije ni pola napravljen.

Nažalost, gdje je utrošen navedeni iznos znaju samo političke stranke na vlasti, u periodu 2006.-2016. godina.

Tužilaštvo BiH bi trebalo da građanima ponudi odgovor vezano za iznos koji je nenamjenski potrošen.

Običnog građanina u BiH uhvati strah od novoga zaduživanja političke većine na vlasti u iznosu od 750 miliona eura od EBRD-a, – upozorio je građanski aktivista, Hasan Kreho. (S.S.)