Demobilisani borci iz Zenice poručili: Masovni protesti i totalna blokada Federacije BiH sve su izvjesniji!

Grupa demobilisanih boraca, koji mjesecima protestuju boraveći u kampu pred sjedištem Vlade Federacije u Sarajevu, večeras su sa javne tribine u sali Gradskog vijeća u Zenici, poručili da su blokada institucija Federacije i masovni protesti, najavljeni za 28. februar, sve izvjesniji i da apsolutno više ne žele pregovarati sa resornim ministrom, Salkom Bukvarevićem i Vladom Federacije BiH.

Nemamo mi s njima više ni o čemu razgovarati, jer su od jula prošle godine bezbroj puta izigrali povjerenje boraca. 10. februara smo zatražili da se naši zahtjevi razmatraju u domovima Federalnog parlamenta, ali nismo dobili nikakav odgovor. Nema više pregovora, – istakao je obraćajući se velikom broju prisutnih u sali Gradskog vijeća u Zenici,  demobilisani borac iz Bugojna, Nazil Velić, koji u proteklih nekoliko mjeseci boravi u „boračkom kampu“ u Sarajevu, zajedno sa svojim nekadašnjim saborcima.

Demobilisani borci i dalje imaju svega tri zahtjeva: borački registar, borački dodatak i ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja.

Ako su u prava na borački dodatak i naknade za demobilisane borce uvedeni oni koji su u ratu bili neprijatelji države, a mi nismo, onda nam to dovoljno govori o nebrizi vlasti za nekadašnje branioce, – kazao je Nazil Velić.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, podržao je ovom prilikom zahtjeve demobilisanih boraca, poručivši da im stoji na raspolaganju.

Skrivanje dokaza o tome gdje je ko bio za vrijeme rata, potpuno je neprihvatljivo. Aktuelne vlasti nemaju nikakvo opravdanje za to što ne žele javno objaviti spisak boraca, – poručio je gradonačelnik Zenice okupljenim demobilisanim borcima. Dodao je da je usitnjavanje boračkih udruženja namjerni manevar federalne vlasti, s ciljem manipulacije onima koji su najzaslužniji za opstanak države.

Demobilisani borci su na rubu, dodao je Nazil Velić.

Odbranili smo državu, izdržali najgore, smoći ćemo snage za našu posljednju bitku, – poručio je demobilisani borac, Nazil Velić.

Ukoliko im se ne uspune zahtjevi, za 28. februar najavljuju blokadu cijele Federacije BiH. (S. Stević)

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime