Planinarsko društvo ‘Tvrtkovac’ sutra obilježava 49. godišnjicu rada i djelovanja

Planinarsko društvo Tvrtkovac sutra, 17. februara, obilježava 49. godišnjicu rada i djelovanja.

“Osnovan je daleke 1969. godine na inicijativu Saliha Gafica Gafe i Ivana Fidlera Konjevoda, Rešada Mutapčića, Slavice, Fatme Dračo i drugih. Za svoj dom oni uzimaju šumsku kuću iznad Pepelara, u kojoj je do 15. maja 1942. godine bio smješten Štab Zeničkog partizanskog odreda. Članovi Štaba su preživjeli četnicki puč, a partizani koji su bili u selu Bijele vode su mučki ubijeni.

Nakon 1995. godine, ulaze sredstva i na temeljima starog doma niče jedan od najljepših planinarskih domova u BiH. Dom ima sve potrebne sadržaje, a u potkrovlju su smještena dva savremena apartmana. Interesantan je podatak da ga rado posjećuju planinari iz svih krajeva domovine, a naročito iz Sarajeva.

Druženja u domu ostaju u pamćenju, a za atmosferu su uvijek zaduženi Beba, Arif i Car.

Na slici iz 1974. godine je autor ovog teksta sa drugovima, u pozadini slike je planina Hotanj N/V 1100 m, a istočno od Pepelara se uzdiže planina Tvrtkovac N/V1305 m.

Obilježavanje i svečana sjednica je u planinarskom domu počinje u 12 sati. Prilika je to da se, osim Fidlera, sjetimo i drugih koji su vodili društvo, Ferida Smajlagića, Fate Bajramović i Almira Kadrića, koji sada uspješno vodi ovo meni drago planinarsko društvo, čiji sam bio član.

Za sigurnost izletnika i gostoprimstvo treba spomenuti r. Omera Čolomana, r. Enesa Čolomana i sadašnjeg domara, Avdu Čolomana. Naravno, za uspješan rad društva, zasluga pripada svim članovima”, objavio je u Facebook grupi PRIRODA, predsjednik Pokreta Otpor i pasionirani planinar, Akif Smajlović.