Utorak u Sarajevu u znaku gostovanja dvije predstave zeničkog pozorišta

U utorak, 13. februara, dvije predstave zeničkog BNP-a gostuju u dva sarajevska teatra. Sarajevska publika će tako imati priliku uživati u izvedbi lutkarske predstave za najmlađu publiku, te u izvedbi predstave koja je proteklih sezona napravila značajne međunarodne uspjehe.

U 11 sati u Pozorištu mladih Sarajevo u okviru 34. međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ 2018. će biti izvedena lutkarska predstava „Prodani smijeh“ bugarskog autora i reditelja Darka Kovačovskog, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Prodani smijeh“ je priča o dječaku Timu koji pada u iskušenje da proba svoj osmijeh za jednu bombonu. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

U 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru SARTR gostuje predstava Mirjane Karanović „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, koja je krajem 2017. godine, kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine, imala uspješnu međunarodnu turneju u Švicarskoj u okviru velike manifestacije koja je za cilj imala promociju recentne umjetničke produkcije zemalja Zapadnog Balkana. Radi se o drami koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, a i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja da se vlastiti život prepriča nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je ostvarila značajan i zapažen uspjeh na međunarodnim gostovanjima i festivalima na kojima je do sada osvojila devet nagrada, i to na 61. Sterijnom pozorju u Novom Sadu, 15. festivalu bh. drame, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici, 11. JoakimInterFestu i na Festivalu Zaplet 08 u Banjoj Luci.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica