Smajlović: Pustite medvjeda iz kaveza u prirodu!

– Posjetioci Vlašića se neprijatno iznenade kada u kavezu vide medvjeda zatočenog u par kvadratnih metara, u zimskom ambijentu. Iz osnova biologije je poznato da medvjedi provedu zimu u toplim špiljama u snu. Za to vrijeme, izgube trećinu svoje mase, – reaguje predsjednik zeničkog Eko-pokreta Otpor, Akif Smajlović na nehumano postupanje pojedinaca prema zatočenom mrkom medvjedu, izlažući ga kao kakvu turističku atrakciju u kavezu pogledima prolaznika, na putu prema planinskim visinama Vlašića.

Ostaje nepoznato zašto se ne oglase NVO za zaštitu životinja ili nadležni organi i zajedno sa lovcima ne puste medvjeda u prirodu. 

Kada je Evropa u pitanju, stanište ove najveće zvijeri se nalazi u evropskom dijelu Rusije, a također ima stanište u zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska zbog lovnog turizma medvjeda nije stavila na crvenu listu zaštićenih životinja. Interesantan događaj se desio prije par godina, kada je smeđi medvjed kojeg je Slovenija poklonila Italiji preko Alpa prešao u Njemačku, gdje su izumrli. Medvjed je stekao veliku medijsku pozornost i od milja je dobio nadimak Brundo. Kako u prirodi nije mogao naći hrane, u par navrata je napao ovce. Na traženje ovčara izvršen je ustrel Brunde, tako da Njemačka nema u prirodi slobodne medvjede.

Masa mužjaka dostiže do 300 kg, a ženki oko 100 kg i definitivno su najveće zvijeri u Evropi. Interesantno je da 95% hrane medvjedi zadovoljavaju biljem i voćem, a svega 5% potreba za bjelančevinama zadovoljavaju strvinama ili srndaćima. Kako se park prirode BABINA nadovezuje na bivše zvanično lovište Kamenica, to postaju česti gosti Pepelara, a prije 2 godine medvjed je došao do doma izviđača na Smetovima, – navodi Smajlović dijelove teksta iz svoje knjige Ugrožene biljne i životinjske vrste u Parku prirode BABINA, u nadi da će njegove riječi upozorenja i brige doprijeti do onih koji bi trebalo da reaguju na ovakvo postupanje prema rijetkom primjerku ove zaštićene životnjske vrste.