FOTO: Održan Zimski pohod na Lisac, većina učesnika provešće noć na planini

U okviru manifestacije ‘Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba’, zenički Tajanovci priredili su danas još jedno prijatno druženje rekreativaca i planinara u pohodu na ovu atraktivnu planinsku destinaciju, najviši vrh zeničkog kraja, koji se na lokalitetu Liskovače propinje na 1,348 metara nadmorske visine.

Nakon okupljanja ispred prostorija Društva i registracije, učesnici su se autobusima prebacili do Gradišća odakle je krenula pješačka tura preko Bukovice, do Planinarskog doma na Liscu, gdje ih je dočekao topli čaj i spremna kuća u kojoj su se brzo zagrijali.

Lisac je poznat i po fantastičnim krajolicima, neistraženim arheološkim lokalitetima, brojnim izvorima kvalitene vode, endemskoj vrsti ljiljana, bosanskom liliumu, ali za planinare kojima je ovo jedno od omiljenih izletišta, najviše po tradicionalnim, veselim druženjima sa prijateljima iz cijelog regiona i planinarskom domu, starom preko 60 godina.

Ovoga puta bilo nas je 98, svih generacija, planinara i rekreativaca, pojedinaca i cijelih porodica. Raspoloženje je tokom pohoda bilo sjajno, iako su nas pratile niske temperature zraka, sve vrijeme mjereno je oko -2 stepena. Za njih 15 ovo je bio prvi planinarski pohod, a većina među nama odlučila je da ostane na Liscu i noć provede u planinarskom domu, što nije ništa novo, – kaže nam dugogodišnji Tajanovac, Bernadin Kapo.

Zimski pohod na Lisac samo je jedna među brojnim manifestacijama, kojima najstarije zeničko društvo planinara nastoji promovisati ljepote i značaj planine Lisac.

Društvo će i ovoga puta obezbijediti nagradu „Tajanovo srce“ za one koji učestvuju u sva četiri planinarska pohoda, (zimski, proljetni ljetni i jesenji pohod), podsjeća Kapo.

foto: Mehmed Doglod i Nusret Babić