Gradonačelnik Kasumović i uprava ArcelorMittala ubrzaće aktivnosti na rješavanju problema grijanja grada

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, primio je danas Biju Naira, generalnog direktora ArcelorMittal Zenica, Nikhila Mehtu, direktora departmenta za finansije i računovodstvo i Azru Sivro, direktoricu departmenta za društvenu odgovornost, okoliš i menadžment kvaliteta pri kompaniji AMZ, s kojima je razgovarao o nastavku zajedničkih aktivnosti na formiranju joint venture kompanije i konačnom rješavanju problema zagrijavanja grada.

Ovaj problem prisutan je više od jedne decenije, a gradonačelnik Kasumović koji je od prvog dana svoga mandata posvećen njegovom rješavanju, zajedno sa menadžmentom ArcelorMittal Zenica konstatovao je, kako bi proces danas bio jednostavniji, da je u ranijem periodu urađen adekvatan projekat, odnosno da Grad nije kreditno zadužen.

Generalni direktor kompanije ArcelorMittal tokom sastanka je potvrdio da su u ovoj kompaniji poduzete sve pripremne aktivnosti, te da su spremni da se pitanje formiranja joint venture kompanije što prije riješi.

“Kao što znate za mene lično i građane Zenice je ovo najbitniji projekat, obzirom da ćemo osim grijanja riješiti i problem prekomjernog zagađenja. Volio bih da se problem grijanja riješi što prije ali sam svjestan i proceduralnih pitanja i faktora koji utiču na formiranje nove kompanije. Učinit ću sve da se procedure formiranja kompanije ubrzaju i da Grad Zenica u najskorije vrijeme dobije grijanje. Gradska uprava sa mnom na čelu će u svako vrijeme biti na raspolaganju za sve što je potrebno da se projekat izgradnje novih kotlovskih postrojenja što prije realizuje”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na projektnim rješenjima buduće zeničke Toplane angažovane su najprestižnije domaće i međunarodne kompanije, a očekuje se da će se o projektu uskoro pozitivno izjasniti i Konkurencijsko vijeće BiH, kojem je dostavljen kompletan projekat.