Vodostaji u BiH u porastu, raste i nivo rijeke Bosne u Zenici

Usljed novih padavina koje su registrovane u Bosni i Hercegovini u porastu su svi vodostaji rijeka, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu dostigao je 159 centimetara i raste, dok je nivo Miljacke (Ćumurija) koji također ima trend rasta 105 centimetara.

Nivo rijeke Bosne u Reljevu je 199 centimetara sa tendencijom rasta isto kao i u Zenici gdje je nivo te rijeke dostigao 188 centimetara.

U porastu je i Jala u Tuzli, a trenutni vodostaj iznosi 68 centimetara. Stagnira jedino nivo rijekle Une u Bihaću koji iznosi 58 centimetara.

Najviše padavina u proteklom periodu bilo je u Krajini gdje je padao snijeg, dok je u Hercegovini, a posebno istočnom dijelu padala kiša.

Tako je najviše padavina zabilježeno u Bihaću, Bileći, Bosanskoj Gradišci, Gacku, Mostaru, Stocu, Sanskom Mostu, Livnu, Prijedoru, Trebinju, Bosanskom Novom, Bugojnu, Jajcu, Mrkonjić-Gradu, na Ivan-sedlu i Bjelašnici.

Na Bjelašnici je napadalo čak 25 centimetara novog sbijega i sada njegova visina iznosi 142 centimetra što je ujedno najviše u BiH.

Sniježni pokrivač povećan je i u Bihaću za petnestak centimetara i sada ga ima 64 centimetra, napadao je i novi snijeg u Prijedoru i sada ga je 20 centimetara.

Snijega ima i u Bosanskom Novom 18, Sanskom Mostu 15, Mrkonjić-Gradu devet, Banja Luci i Gacu po tri, te Bosanskoj Gradiški i Jajcu po dva centimetra snijega.