Početak radova na izgradnji škole u Tetovu ponovo odgođen, Sinanović moli za strpljenje

Još je u toku procedura oko tenderskih postupaka pred početak izgradnje nove škole u naselju Tetovo. 350 učenika Osnovne škole Hasan Kikić nastavu pohađa u staroj zgradi, nakon nezgode sa plafonom u jednoj od učionica na spratu, u redukovanom prostoru i improvizovanim kabinetima.

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, zajedno s predstavnicima UNDP-a, susreli su se jučer sa upravom i Vijećem roditelja škole u Tetovu, kako bi pojasnili zbog čega je došlo do probijanja rokova za početak gradnje novog školskog objekta, koji je najavljen najprije za sredinu prošle, a zatim za januar ove godine.

Obezbjeđena su sva potrebna sredstva, pribavljene sve dozvole, glavni projekat je završen. Samo se još čeka da UNDP, partner u ovom projektu, izabere izvođače radova, a to kod njih traje duže nego što smo očekivali, – izjavio je za ZenicaInfo, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Mensur Sinanović. On je zamolio učenike Osnovne škole Hasan Kikić u Tetovu, njihove roditelje, upravu i nastavno osoblje da se strpe, ustvrdivši da bi izgradnja novog školskog objekta trebala početi u aprilu.

U budžetu Zeničko-dobojskog kantona za izgradnju novog objekta, s obzirom da je škola u Tetovu ocijenjena kao neuslovna za izvođenje nastave, što je nakon rušenja plafona na spratu i zatvaranja skoro polovine prostornih kapaciteta škole i očito, obezbjeđeno je milion i 200 hiljada maraka. UNDP obezbijedio je grant sredstva u iznosu od 100 hiljada i obavezao se na izbor izvođača radova, koji će u roku i kvalitetno ovaj obiman posao privesti kraju.

Nakon izgradnje novog objekta, koji će Osnovnu školu Hasan Kikić izgledom i funkcionalnošću, izdvajati od školskih objekta u širem okruženju, pristupiće se rušenju stare škole, odnosno rekonstrukciji dijelova tog objekta koji neće biti srušeni, poput fiskulturne sale.

U međuvremenu, roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu Hasan Kikić u Tetovu s pravom su zabrinuti. Sprat zgrade je zatvoren, a nastava za 350 učenika odvija se u pet kompletnih i tri improvizovane, od ranijih 16 učionica. Najavljuju i moguće proteste, ukoliko se najavljeni početak radova na izgradnji škole ponovo odgodi. (S.S.)