Izabrana najbolja idejna rješenja za gradsku vijećnicu u Zenici, prvoplasirani tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije

Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura dodijeljeno je peto, Vladimiru Bojkoviću iz Crne Gore, četvrto, treće mjesto pripalo je firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, a drugo Adnanu Pašiću iz Sarajeva.

Najbolje rješenje za izgled buduće gradske vijećnice imao je tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u sastavu: Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor), čiji će rad biti otkupljen i ići u dalju proceduru.

Stav ocjenjivača je da da je prvonagrađeni rad izabran jer je uspješno riješio makro i mikro urbanističku situaciju. “Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice”, navode ocjenjivači.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da će provedba idejnog projekta uslijediti ubrzo i da će biti finansirana putem javno-privatnmog partnerstva.

“Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga, pa smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme”, istakao je Kasumović dodajući da će za jačanje institucija i izgradnju ovog objekta biti iskorišteni evropski fondovi.

Poslije ovoga slijedi izrada projektne dokumentacije. Po riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo nije jedini projekat, jer su već u toku aktivnosti na izradi idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića.

Prvoplasiranom je dodijeljena nagrada u vijednosti 20.000 KM, drugoplasiranom 10.000 KM, trećeplasiranom je uručen iznos od 6.000 KM. Preostala dva rada nagrađena su iznosom od po 2.000 KM.