Izabrana najbolja idejna rješenja za gradsku vijećnicu u Zenici, prvoplasirani tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije

Na konkurs je pristigla 31 ideja, a ocjenjivački žiri i članovi komisije izabrali su pet najboljih.

Vernesu Čauševiću i firmi Projekt V Arhitektura dodijeljeno je peto, Vladimiru Bojkoviću iz Crne Gore, četvrto, treće mjesto pripalo je firmi Multiplan Arhitekti iz Ljubljane, a drugo Adnanu Pašiću iz Sarajeva.

Najbolje rješenje za izgled buduće gradske vijećnice imao je tim arhitekata iz Makedonije i Slovenije, u sastavu: Katarina Vidimce (autor), Silvija Shaleva (koautor), Mirjana Lozanovska (koautor) i Erik Jurisevic (koautor), čiji će rad biti otkupljen i ići u dalju proceduru.

Stav ocjenjivača je da da je prvonagrađeni rad izabran jer je uspješno riješio makro i mikro urbanističku situaciju. “Autori su prepoznali da je Zenica grad vertikale nebodera. Zgrada nije previsoka, ali predstavlja novi znak u prostoru koji dobro završava fizionomiju trga. Sve građevine su prepoznatljivog arhitektonskog jezika na tom području i ništa ne treba ulaziti u konkurenciju izgleda. Ima neutralnu fasadu, a vertikalnom proporcijom govori o prisustvu gradske vijećnice”, navode ocjenjivači.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, kazao je da će provedba idejnog projekta uslijediti ubrzo i da će biti finansirana putem javno-privatnmog partnerstva.

“Želja mi je da u ovom gradu imamo riješen problem parkinga, pa smo zbog toga, iako je akcenat na vijećnici, projektom obuhvatili i gradnju podzemnih garaža i centralni trg. Sada imamo neadekvatne prostore za rad, a pristiglo je 31 idejno rješenje koje može riješiti naše probleme”, istakao je Kasumović dodajući da će za jačanje institucija i izgradnju ovog objekta biti iskorišteni evropski fondovi.

Poslije ovoga slijedi izrada projektne dokumentacije. Po riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo nije jedini projekat, jer su već u toku aktivnosti na izradi idejnog rješenja rekonstrukcije Trga Alije Izetbegovića.

Prvoplasiranom je dodijeljena nagrada u vijednosti 20.000 KM, drugoplasiranom 10.000 KM, trećeplasiranom je uručen iznos od 6.000 KM. Preostala dva rada nagrađena su iznosom od po 2.000 KM.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime