FOTO: Počele prve probe za predstavu „Romeo i Julija“ u Bosanskom narodnom pozorištu

Nakon uspješno obavljenih priprema, Bosansko narodno pozorište Zenica je u utorak, 6. febrauara sa zanimljivom ekipom krenulo u novi i dugoočekivani projekat postavljanja na scenu Shakespeareovog „Romea i Julije“ u režiji Selme Spahić, čija je premijerna izvedba zakazana za 27. mart, Svjetski dan pozorišta.

Naime, nakon gotovo četiri decenije, djelo Williama Shakespearea se vraća na scenu zeničkog BNP-a, ali prvi put sa proslavljenim „Romeom i Julijom“, jednim od najpoznatijih i najčitanijih Shakespearovih djela, koje je ujedno i jedno od najpostavljanijih djela na pozorišnim scenama širom svijeta.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Predstava „Romeo i Julija“ na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nam donosi svojevrsnu aktualizaciju, te novo tumačenje najpoznatije tragedije, koja stoljećima u svojoj historiji otvara pitanja koja se postavljaju s različitih vremenskih instanci. Predstava se tematski fokusira i na društvenu konzervativnost, te na njeno razotkrivanje.

Režiju ove predstave potpisuje Selma Spahić, adaptaciju prijevoda Aida Spahić, a dramaturgiju Dario Bevanda.

Za scenografiju je ovoga puta zadužena Mirna Ler, za scenski pokret Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor predstave je Draško Adžić.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica