FOTO: Promovisana knjiga Planine i planinarstvo i inicijativa za uvođenjem “trećeg časa tjelesnog”

Promocija knjige Planine i planinarstvo autora Elvira Kazazovića i Alana Čaplara održana je u Zenici. O knjizi su tokom promocije govorili Zehrudin Isaković, predsjednik Planinarskog Saveza BiH, Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Jure Milak, instruktor alpinizma, a moderator je bio Edin Durmo, također instruktor alpinizma.

Ova dva autora su izdali knjigu prije sedam godina i nakon toliko vremena odlučili su se da naprave nešto više. Ova knjiga je svojevrsni leksikon, nešto što bi svaki planinar trebao imati. Istovremeno ovo je i udžbenik jer se profesor Kazazović trudi da involvira planinarstvo u nastavni program, – kazao je Isaković.

Knjiga sadrži sve, od upoznavanja sa opremom, sa planinama, poznavanje prve pomoći i spašavanje u planinama, opasnostima koje prijete, a poseban segment je vođenje grupa, gdje postoji odgovornost prema izletnicima, – kaže autor Kazazović.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, Mensur Sinanović istakao je da će se uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja stvoriti pretpostavke da se djeca u školama više upoznaju sa planinarenjem, te je naglasio da će nastavnici biti obavezni voditi učenike u planinarske pohode. (N.G.)

foto: A. Kurtagić