Radnici Krivaje ponovo blokirali Zavidoviće, traže raskid ugovora s ortačkom grupom

Radnici su u štrajku od 25. decembra 2015. godine jer su nezadovoljni odnosom novih vlasnika koji su im, prema njihovim riječima, smanjili ili im nikako nisu uplaćivali plate, dali otkaze te nisu regulisali zdravstveno i penzijsko osiguranje.

“Od 2015. godine ganjamo da ortačka grupa raskine ugovor, ali imaju jake veze, oni su moćnici. Nisu ispoštovali ništa što su potpisali. Premijer FBiH je rekao da će nas posjetiti pa se nadamo nekom rješenju”, rekao nam je Muhamed Mahovac, jedan od radnika.

Također, radnici su se borili i bore se protiv rasprodaje imovine ovog preduzeća za koje su dali svoje godine života. Nekadašnji gigant drvne industrije iz Zavidovića je na koljenima već godinama.

Radnici smatraju da ortačka grupa koju čine Trgovačko društvo “Makro-Drvo”, “Marić-Žepče” i “Prograd” iz Žepča te “Fidis” iz Zavidovića, nije pravi vlasnik jer nije, kako kažu, platila te nije ispunila svoje obaveze. Prema ugovoru, vlasnici su bili zaduženi da zadrže radnike i dignu proizvodnju “na noge”, ali to nažalost nije realizovano.

Loptice se prebacuju s ortačke grupe na općinu, sudove, bivše vlasnike, politiku i ministre, a radnici su očajni. Žele raditi, ali kažu da nemaju partnera.

Blokada puteva trajat će do 11 sati, a isti protesti planirani su i u petak nakon zbora radnika.

Izvor: Klix.ba