Predstavljen februarski repertoar Bosanskog narodnog pozorišta

Nakon uspješno okončane 2017., iz koje je sa 18 nagrada i priznanja, izašlo kao najnagrađivanija teatarska kuća BiH, kraće pauze, praznika i proslave 67. rođendana Dječije, omladinske i lutkarske scene, Bosansko narodno pozorište u februaru nastavlja sa predstavama i koncertnim aktivnostima u 68. sezoni.

Predstojeća sedmica biće u znaku dječijih predstava, koje se na daskama Bosanskog narodnog pozorišta izvode u pravilu nedjeljom, a cijeli februar obilježiće društveno angažovane predstave, solistički pop koncerti Aleksandre Radović i dječije predstave, koje su već stekle velike simpatije pozorišne publike širom Bosne i Hercegovine.

Predstavu Fejsbukovci (de)generacija, svojevrsnu kritiku svakodnevnice i otuđenosti mlade generacije, uslovljene diktatom društvenih mreža i internet komunikacije, u izvođenju DOL Scene i režiji Miroljuba Mijatovića, publika može pogledati od danas, pa do petka, s početkom u podne.

U utorak i srijedu, biće udovoljeno svima onima, koji su propustili da pogledaju premijeru Pakovićevog postdramskog teatarskog projekta, Bojte se Allaha: Smisao života i smrti Ćamila Sijarića. Predstava koja dopušta da Ćamil Sijarić progovori iz današnjeg trenutka, kao Hamletov otac, na daskama koje život znače, biće izvedena u utorak i srijedu, 6. i 7. februara sa početkom u 19,30, najavila je portparolka BNP-a Merima Handanović.

Za publiku koja bi da ponovo uživa u Avdićevoj Mojoj fabrici, što ju je za pozorišno izvođenje prilagodila zenička rediteljka Selma Spahić, Bosansko narodno pozorište svoja vrata otvara u srijedu, 21. februara u 19,30.

Naša najznačajnija predstava, koja je obilježila 67., a sada i 68. sezonu, duhom oživljava Zenicu. Posebno je to bitno sada, kada se željezarski radnici bore za svoj opstanak, – ocjenjuje Handanović.

13. februara, Bosansko nartodno pozorište gostuje u Sarajevskom ratnom teatru sa hit predstavom, čak 11 puta nagrađenim ostvarenjem Mirjane Karanović: Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, a za zeničke ljubitelje inovativnog pozorišnog sadržaja, jer kako nam kaže Handanović, „mi rušimo barijere i stvaramo nešto sasvim novo“, 24. februara od 19,30, biće izvedena predstava If someone speaks, It gets lighter.

Ovaj autorski projekat našeg dugogodišnjeg saradnika, Thomasa Steyaerta, namjenjen je za 11 učesnika iz publike, koji imaju direktan kontakt sa 11 glumaca i koji na zanimljiv način prolaze kroz faze što se mogu smatrati psihoterapijom, – podsjeća naša sagovornica.

U srijedu 14. februara, publika će imati priliku pogledati crno-humornu predstavu Gluha svadba u režiji Lajle Kaikčije, a za final februarskog repertoara, 27., ostavljena je predstava Nakaze, koja govori o borbi protiv socijalnih mreža i globalnog ludila zvanog “reality”.

Nedjelja je rezervisana za najmlađe. 11. februara s početkom u 11 sati na repertoaru je predstava Crvenkapica na zrnu graška, 18. februara u istom terminu – lutkarska predstava Prodani smijeh, 25. februara je Put do čarolije, a predstava za bebe, Žuti maslačak, biće izvedena u petak, 23. februara, od 18 sati.

Pop pjevačica Aleksandra Radović nastupiće za svoje fanove 15. i 16. februara. Karte za oba koncerta su rasprodane mjesecima unaprijed. (S.S.)