Ističe rok za realizaciju dogovora za Željezaru Zenica

Na račun Željezare Zenica još uvijek nisu uplaćena sredstva obećana nakon sastanka prošlog četvrtka u sjedištu Vlade ZDK sa zvaničnicima Federalne vlade.

Veća grupa željezaraca okupila se jutros u direkciji preduzeća u iščekivanju reakcije resornog federalnog ministarstva, ali do kasnih popodnevnih sati nije bilo novih informacija.

Spiskovi željezaraca dostavljeni su sinoć federalnom ministarstvu industrije.

Spornim se pokazao dio dogovora sa pomenutog sastanka, prema kojem se radnici Željezare trebaju odreći daljih potraživanja od Federalne vlade.

U Sindikatu Željezare ističu da će morati dobro analizirati sadržaj dokumenta koji tek treba stići iz Sarajeva o tome na šta se odnose potraživanja.

Danas, inače, ističe rok za uplatu sredstava u iznosu od oko 3,5 miliona maraka za dugujuće plate i otpremnine željezarcima, a ukoliko se to ne desi sutra do 10 sati, nije isključena nova blokada magistralnog puta M-17. Radnicima se iza 15 sati obratio predsjednik Sindikata, Avdija Halilović.

Čekat ćemo na odgovor iz ministarstva industrije, oni koji žele neka idu kućama pošto je hladno, a ko želi neka ostane u direkciji. Sutra ćemo čekati do 10 sati, a ukoliko ne bude pozitivnog odgovora, slijedi poduzimanje radikalnih mjera, odnosno blokade puta M-17, – kazao je Halilović.