Hasan Kreho: Čija je vlast njegova je mast, sutra zastupnici Skupštine ZDK odlučuju o „bijelom hljebu“ i povećanju plata

Za sutra je zakazan nastavak 54. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojem će biti razmatran Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK. Tim povodom, građanski aktivista, Hasan Kreho, skrenuo je pažnju javnosti na planirano povećanje plata, uvođenje isplate „bijelog hljeba“, 12-mjesečne naknade izabranim zvaničnicima nakon isteka mandata, kao i profesionalizacije zastupnika, sve to potkrijepivši izvodima iz materijala pripremljenog za sjednicu.

Ako bude usvojen Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, isti bi se primjenjivao po stupanju na snagu i to retroaktivno od 01.01.2018. godine.

Kako je moguće da Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK bude retroaktivno primjenjen, ako se zna da je na snazi Odluka o privremenom finasiranju do 31.03.2018. godine?

U tabeli za koeficijente za izračun osnovne plaće primjenjivali bi se koeficijenti 9,8, koji ako se umnože sa osnovicom iz 2017. godine, koja iznosi 454,73616 KM (Sl. novine ZDK, br.1, 01.02.2017. godine) za premijera i predsjedavajućeg Skupštine, osnovna plaća bi iznosila: 9,8 x 454,73616 = 4.456,41 KM.

Zastupnik u Skupštini Ze-do kantna imao bi koeficijent 7,8 i osnovnu plaću od 3.546,96 KM.

Ministar u Vladi Ze-do kantona imao bi koeficijent 9,0 i osnovnu plaću od 4.092,62 KM.

Ako se na navedenu osnovnu plaću premijera i predsjedavajućeg Skupštine doda minuli radni staž, npr. od 20 godina, plata bi im iznosila cca. 4.900 KM, što sa dodatim toplim obrokom od 8 KM po radnom danu, doprinosi da se može očekivati ukupno mjesečno primanje od cca. 5.060 KM.

Dok su se rudari i radnici Željezare Zenica borili štrajkom glađu i zaustavljanjem saobraćaja na magistralnom putu M17, zaposlenim u organima vlasti Ze-do kantona dolaze još ljepši i bolji dani, ako se usvoji ponuđeni Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona.

Kada je u pitanju Ze-do kanton može se reći: ČIJA JE VLAST NJEGOVA JE MAST!

Nadam se da radnici iz proizvodnog sektora, penzioneri sa penzijom od 326,10 KM i ostali socijalno ugroženi građani neće zaboraviti ovu informaciju, – ističe u današnjem saopštenju Hasan Kreho.

Dnevni red nastavka 54. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona
Odluka o utvrđivanju visine osnovice za obračun plaća
Platni razredi i koeficijenti za obračun plaća
Povećanje izdvajanja za plaće u budžetu ZDK za 2018.