Najavljeno formiranje ragbi 13 reprezentacije BiH

U Vitezu je održana sjednica Skupštine Asocijacije ragbi 13 u BiH. Sjednici su prisustvovali svi delegati, predstavnici klubova, ragbi djelatnici iz BiH.

Tom prilikom izabrani su predstavnici svih tijela unutar Asocijacije. Za predsjednika Skupštine izabran je Albin Isaković iz Zenice, za predsjednika i dopredsjednika Željko Ljubanić i dr. Boško Kukolj, te za tajnika, Dragan Matković.

U Upravni odbor su ušli Dado Vrebac, Goran Marjanović, Marko Banović, Andrija Petrović, Vlatko Drmić, Zoran Popović, a usaglašeno je da će obnavljanjem starih i formiranjem novih klubova, njihovi predstavnici popuniti Upravni odbor.

U Nadzorni odbor su ušli Dario Bevanda i Dario Udilak dok će treće mjesto popuniti predstavnik iz RS na prijedlog Gorana Marjanovića.

Usvojen je plan takmičenja, prvenstvo u BiH za sve uzraste, termini seminara za trenere i suce, pod okriljem Ragbi liga evropske Federacije RLEF, a da bi sve to bilo pravilno vođeno i usmjereno, formirane su takmičarske, sudačke i trenerske komisije, te sekcija veterana, VRLK (veteranski ragbi liga klub).

Izbornik reprezentacije BiH, Dado Vrebac, informirao je sve o obvezama državne vrste za 2018. godinu, sa osvrtom na EURO 9, Balkanski kup i Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2021.

Spomenuta je i obveza klubova, koji i ove godine sudjeluju u zahtjevnom regionalnom takmičenju Balkan super ligi, a to je RLK FIS Vitez.

Do konca sjednice, doneseno je niz odluka vezanih za formiranje ureda Asocijacije u Vitezu, izrada registracijskih knjižica, web stranice itd.

Delegati su upoznati sa programom ”Play the ball BiH” u okviru projekta DAP koji odobrava Australijsko veleposlanstvo u Beču. Zahvaljujući gospođi Nadi Muster iz Veleposlanstva u Beču, RLK FIS, Vitez, koji je nositelj projekta za BiH, odobrena su značajna sredstva koja će biti usmjerena na razvoj Ragbi 13 kod djece i omladine u BiH.

Na koncu, opća je ocjena svih sudionika da je održana jako kvalitetna sjednica Skupštine sa nizom značajnih odluka bitnih za rad i razvoj Asocijacije. Ranije smo informirali da je Asocijacija ragbi 13 službeno registrirana u Ministarstvu pravde BiH sa 05.01.2018.godine kao krovna Udruga za ragbi 13 u BiH.

Na kraju svega, Andrija Petrović naglašava da će grad Zenica postati bogatiji, bar sporta što se tiče, za Rugby liga klub 13, što ujedno predstavlja nešto novo, sa čim će se moći ponositi svi Zeničani, jer kako navodi sa osmijehom:”Zamislite Veliku Britaniju na Kamberovića polju”.

Petrović najavljuje da će klubu kojeg će u skorije vrijeme osnovati, dati naziv “VIKTORIJA”, kao znak pobjede u osnivanju ragbi reprezentacije 13 Bosne i Hercegovine.