Osam razloga zašto je uzgajati vlastitu hranu najbolja odluka koju ćete ikada napraviti

Jeste li ikada razmišljali o uzgoju vlastitog voća i povrća? Ako ne, sada je vrijeme za taj početak.

To vam se može činiti dosadno i neprivlačno, ali u stvarnosti to je zapravo lako i jednostavno.

Možete početi tako da uzgajate za početak voće i povrće u vašem dvorištu ili, ako nemate dvorište, razmislite o kontejnerskom vrtu na svom balkonu, okućnici ili na prozorskoj dasci.

Još se uvijek niste uvjerili? Zato vam donosimo 8 razloga zbog kojih biste trebali početi uzgajati vlastitu hranu:

1. Zdravlje vaše porodice

Ništa ne može nadmašiti svježinu voća i povrća koje su domaće. Posluživanje vašoj porodici svježeg voća i povrća je jedna od najvrijednijih stvari koje vi i vaša porodica može učiniti za vaše zdravlje.

Voće i povrće uzgojeno u svom dvorištu su najbolji jer ih ubirete direktno iz svog vrta i možete ih jesti svježe. Još jedna dokazana zdravstvena korist domaćeg uzgoja prikazana je u studiji objavljenoj u časopisu “Journal of American Dietetic Association”.

Rezultati istraživanja pokazali su da će djeca predškolske dobi, koja su gotovo uvijek jela domaće proizvode, u budućnosti više od dva puta više jesti voće i povrće na dnevnoj bazi za razliku od onih klinaca koji su rijetko ili nikada jeli domaće proizvode.

2. Trošite manje na hranu

Uzgoj vlastite hrane će vam pomoći uštedjeti novac i osigurati vam sigurnost snabdijevanja hranom koju nećete morati kupovati u supermarketu. Većina voća i povrća iz supermarketa je već izgubila hranjivu vrijednost dok su skladišteni na duže vrijeme. Za manje od jednog eura, možete kupiti paket sjemenki i početi saditi vlastiti proizvod.

3. Pomažete u očuvanju okoliša

Uzgojem vlastitih proizvoda, pomažete okolišu na različite načine. Jedan od načina je uzgoj hrane bez upotrebe pesticida i herbicida. To smanjuje zagađenje zraka i vode. Također ćete pomoći smanjiti korištenje fosilnih goriva radi manjeg transporta hrane u supermarkete.

4. Fizička aktivnost

Budući da vi radite sve, od sadnje, plijevljenja, zalijevanja i berbe, također i fizički vježbate u isto vrijeme. Sjetite se zagrijati i rastegnuti mišice prije i nakon rada u vrtu! Vježbanje također pomaže da se opustite, uklanja stres, osvježava vaš um, jača vaša pluća i puni vas vitaminom D.

5. Jedete ukusniju hranu

Ništa nije ukusnije od svježine koja dolazi od voća i povrća ravno iz dvorišta. Istraživanja pokazuju da je domaći paradajz slađi i bogatiji hranjivim tvarima od onoga koji se prodaje u supermarketu.

6. Imate osjećaj korisnosti

Praćenje razvoja i rasta sjemena koje ste zasadili vi i vaša porodica može biti puno zadovoljstva. Domaće vrtlarstvo pomaže rastu, prehrani vaše porodice i poboljšanju zdravlja. Tu su također osjećaj postignuća i samozadovoljstva kroz uzgoj vlastite hrane u vašem vrtu.

7. Nema više brige za sigurnost hrane

Zato što znate kako su vaše biljke uzgajane, ne morate brinuti o sigurnosti hrane. Uz dvorišnom vrtu, imate kontrolu nad hemikalijama i proizvodima koji se koriste u procesu uzgoja hrane.

8. Smanjujete bacanje hrane

Malo je vjerovatno da ćete baciti svoju uzgojenu hranu. Samo ćete odabrati ono što vam je potrebno. Vi ne biste željeli da vaše vrijeme, napor i trud propadnu, zar ne?

Izvor: Novi Svjetski Poredak