Bašić: Zbog pada provakcinisanosti djece, prijeti nam epidemija malih boginja

Male boginje, morbile ili krzamak, zarazno je oboljenje koje zbog pada provakcinisanosti prijeti epidemijom u cijelom regionu. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane podsjećaju na obaveznu vakcinaciju djece, ali i na simptome krzamaka – oboljenja koje često sa sobom donosi komplikacije usljed velikog pada imuniteta.

Inkubacija kod malih boginja ili krzamaka traje 10 do 12 dana, praćena je visokom temeperaturom i groznicom, a kontakt sa oboljelim, ukoliko niste primili MMR vakcinu znači skoro 100-postotnu zarazu.

Epidemija se već pojavila u susjednoj Srbiji. Zbog značajnog pada broja vakcinisane djece mi u Federaciji BiH epidemiju morbila, u narodu poznatog krzamaka imamo pred vratima“, riječi su dr Fatime Bašić, načelnice Službe za epidemiologiju INZ.

U 2016. i 2017. godini imali smo zabilježenih nekoliko slučajeva krzamaka, i tih nekoliko slučajeva zbog problema nevakcinisanja uvijek prijete manjom epidemijom. Naša sagovornica napominje da je moguće i lutanje u dijagnostici, odnosno da osip koji prati ovu zaraznu bolest može upućivati na nešto sasvim drugo, alregije naprimjer.

Simptomi krzamaka (morbila ili malih boginja) u prvom redu su groznica i kašalj, temperatura, potom crvenilo očiju i curenje iz nosa i pojava ospe. Roditelji djece koja dobiju ovakve simptome treba odmah da se obrate ljekaru“, dodaje dr. Bašić.

Redovna imunizacija djece najsigurnija su preventiva od oboljenja poput ovog, podsjećaju nadležni. (A.H.)