Bašić: Zbog pada provakcinisanosti djece, prijeti nam epidemija malih boginja

Male boginje, morbile ili krzamak, zarazno je oboljenje koje zbog pada provakcinisanosti prijeti epidemijom u cijelom regionu. Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane podsjećaju na obaveznu vakcinaciju djece, ali i na simptome krzamaka – oboljenja koje često sa sobom donosi komplikacije usljed velikog pada imuniteta.

Inkubacija kod malih boginja ili krzamaka traje 10 do 12 dana, praćena je visokom temeperaturom i groznicom, a kontakt sa oboljelim, ukoliko niste primili MMR vakcinu znači skoro 100-postotnu zarazu.

Epidemija se već pojavila u susjednoj Srbiji. Zbog značajnog pada broja vakcinisane djece mi u Federaciji BiH epidemiju morbila, u narodu poznatog krzamaka imamo pred vratima“, riječi su dr Fatime Bašić, načelnice Službe za epidemiologiju INZ.

U 2016. i 2017. godini imali smo zabilježenih nekoliko slučajeva krzamaka, i tih nekoliko slučajeva zbog problema nevakcinisanja uvijek prijete manjom epidemijom. Naša sagovornica napominje da je moguće i lutanje u dijagnostici, odnosno da osip koji prati ovu zaraznu bolest može upućivati na nešto sasvim drugo, alregije naprimjer.

Simptomi krzamaka (morbila ili malih boginja) u prvom redu su groznica i kašalj, temperatura, potom crvenilo očiju i curenje iz nosa i pojava ospe. Roditelji djece koja dobiju ovakve simptome treba odmah da se obrate ljekaru“, dodaje dr. Bašić.

Redovna imunizacija djece najsigurnija su preventiva od oboljenja poput ovog, podsjećaju nadležni. (A.H.)

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime