Alibegović: Vlada Švedske izdvojiće 3 miliona eura za podršku civilnom sektoru u borbi protiv zagađenja

U organizaciji Ambasade Švedske i Švedske agencije za zaštitu okoliša, u Sarajevu je održana prezentacija projekta “Pričajmo o zraku”. Ovaj projekat je iniciran katastrofalnim stanjem zaštite zraka od zagađenja u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH je prva u Evropi po zagađenju okoliša, a time i broju umrlih od direktnih posljedica aerozagađenja. Na 100.000 stanovnika od aerozagađenja umre njih 223.

Predsjednik Eko foruma Zenica Zlatan Alibegović kaže da je Švedska ambasada zajedno sa svojom agencijom za zaštitu okoliša organizovala inicijalni sastanak vezano za projekat „Pričajmo o zraku“.

Oni su iskazali interes da uključe civilni sektor i da ga animiraju što više u sveobuhvatnoj borbi za zaštitu okoliša. Činjenica je da je borba za zaštitu okoliša među zadnjim prioritetima u našoj zemlji, – kaže Alibegović.

Želja Švedske ambasade je da se preko organizacija civilnog društva izvrši pritisak na organe vlasti da počnu raditi svoj posao kada je riječ o aerozagađenju. Za ove namjene biće izdvojeno 3 miliona eura, a jedan od značajnijih projekata biće dodijeljen Eko forumu.

Namjera Šveđana je da potpomognu civilni sektor. Sarajevska razvojna agencija bit će nosilac, a oni će formirati podgrupe, koje će obraditi određene oblasti, nakon čega će se vršiti pritisak na vlasti da rade svoj posao, – dodao je naš sagovornik.

Bez obzira što u posljednje vrijeme na zeničkom displeju nema crvenih brojki koje mjere zagađenje u gradu, naš sagovornik kaže da ne može biti zadovoljan. Ovo je splet okolnosti i blage zime, a i grijanje radi tako kako radi.

Sigurno se nisu značajno smanjile emisije koje se ispuštaju u zrak. Možda ljudi misle da je situacija bolja zbog vremenskih prilika, ali u suštini ona nije ništa bolja nego inače, – zaključio je Alibegović. (N.G.)