Omerefendić: Penzioneri očekuju usvajanje Zakona o PIO, potezi rukovodstva Sindikata su neozbiljni

Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju na dnevnom redu je vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, zakazane za srijedu, 24. januara. Penzioneri Federacije očekuju usvajanje ovog zakonskog rješenja, potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.

“Mnogo diskusija je vođeno o Zakonu o PIO-u, a ovo što je sada ponuđeno, najbolje je ne samo za sadašnje, nego i za buduće penzionere”, potcrtao je Omerefendić.

Iako je Zakon podržavaju penzioneri, njegovom usvajanju protivi se Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji na proljeće najavljuje masovne proteste, a u srijedu ispred Parlamenta FBiH simbolično okupljanje između 250 i 300 članova rukovodstva Saveza i granskih sindikata.

Kako Omerefendić pojašnjava, Savez udruženja penzionera ovakve poteze Sindikata smatra neozbiljnim.

“Zajedno smo vodili mnoštvo rasprava o ovom zakonu, između ostalog u Ekonomsko-socijalnom vijeću, resornom ministarstvu, kantonima, u našim, ali i u njihovim prostorijama… Čudno je što se sada pojavljuju i nešto traže. Bolje bi bilo da se angažuju u vezi sa pitanjem radnika u Željezari, Krivaji, rudnicima i slično”, navodi Omerefendić.

Mišljenja je da iza onoga što pokreće krovno rukovodstvo Sindikata ne stoji najveći broj radnika, prenose Vijesti.ba.

“Očito je da se radi o nekom drugom interesu, nisu to interesi radnika, nego krovnog rukovodstva Sindikata”, istakao je Omerefendić.