SSS ZDK: Najavljeno učešće u protestima Sindikata u Sarajevu

– Savez samostalnih sindikata ZDK u potpunosti se solidariše sa radnicima Željezare Zenica, podržavajući njihove opravdane zahtjeve, te pozivajući Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića da konačno ispune bar dio obećanja, koje su radnicima Željezare do sad dali, – istakao je na današnjoj press konferenciji u Zenici Mirnes Isaković, predsjednik Sindikata.

Nezadovoljni Prijedlogom Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, koji po njihovom mišljenju u nezavidan položaj dovodi sve buduće penzionere, Savez samostalnih sindikata BiH sutra će organizovati proteste pred zgradom u kojoj će se ovaj Prijedlog Zakona razmartrati na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije.

Njihovi ključni zahtjevi su da opći uslov za sticanje penzije ostane 40 godina staža, neovisno od godina starosti, a ne 40 godina uvezanog osiguranja tokom staža, uz vrjednovanje posebnog staža sa jednim bodom, zatim da se briše član koji predviđa drastično umanjenje penzije kod prijevremenog penzionisanja, te da se lični koeficijent radnicima iz realnog sektora određuje na osnovu prosječne plaće realnog sektora, a ostalim radnicima na osnovu njihovog prosjeka plaća. (V.J.)