FOTO: Zimska čarolija na Smetovima, nekoliko stotina planinara učestvovalo u Pješačenju do zdravlja

Nekoliko stotina planinara i ljubitelja prirode propješačili su danas smetovsku planinarsku transverzalu, kojom zenički planinari gazduju još od 80-ih godina, u okviru tradicionalne manifestacije Pješačenjem do zdravlja-Svi na Smetove-Svi na snijeg.

Proteklih pet godina, organizaciju ove aktivnosti je preuzelo Planinarsko društvo Željezara Zenica, koje na ovaj način nastoji privući što je moguće više Zeničana, pogotovo djece, na čist planinski zrak.

Manifestacija je počela pred Tržnim centrom, registracijom učesnika i uvodnim predavanjem o pravilima puta i karakteristikama transverzale. Smetovska staza duga je osam kilometara, ne mnogo zahtjevna, pa je u pohodu i ove zime učestvovao veliki broj rekreativaca.

Ove zime, pokrovitelj Pješačenja do zdravlja bila je Gradska uprava, a gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović se nakon pozdravnog govora, pridružio učesnicima i s njima ostao do samog cilja.

Povorka je krenula u 8,30 i kretala se preko nadvožnjaka i Crkvičkog brda, Novog sela-Križa-Velikog odmora, cestom preko prevoja i parkinga na Smetovima, pa do Planinarskog doma Željezare Zenica.

Tu su ih članovi Društva dočekali s toplim čajem, a malo kasnije posluženi su i porcijama graha iz planinarskog kotlića.

Vremenske prilike bile su idealne za šetnju i igre na snijegu. Temperature su do popodneva bile iznad nule, oblaci gotovo da nisu skrivali sunce tokom cijelog dana, a snijega na Smetovima napadalo je i do 20 centimetara.

Učesnici u pohodu mogli su birati da se u grad vrate autobusima ili pješice.

Pogledajte galeriju slika, koje smo napravili tokom dana na Smetovima. (S. Stević)