Akcija Kalibar: Pregledano oko 27.000 osoba, zaplijenjeno oružje i municija

U BiH provedena akcija “Kalibar”: – Na teritoriji Bosne i Hercegovine je dana 17. i 18. novembra 2017. godine provedena operativna akcija kodnog naziva ”Calibre”/ ”Kalibar”. Operativnu akciju je organizovao EUROPOL i predstavlja nastavak prošlogodišnje operativne akcije ”Jad 2016”.
Operativna akcija ”Kalibar” je provedena s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i municijom. Pored Bosne i Hercegovine, u operativnoj akciji su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana i zemlje članice Evropske unije uz podršku i aktivno učešće EUROPOL-a, FRONTEX-a, SEESAC, SEEFEN, SEEFEG, EC i UNDOC-a.
Tokom trajanja operativne akcije, u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je uspostavljen Koordinacioni centar, kojim je rukovodila Direkcija kao koordinator akcije. Pored Direkcije u operaciji su učestvovale sve agencije za provođenje zakona državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
U dvodnevnoj operaciji lišena su slobode četiri osobe i vršene su provjere i pregledi za ukupno: 25.969 osoba, 12.074 vozila, 10 lokacija (radnje i kuće), 1.298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2.231 dokument. U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su: 1 puška M-48 sa optikom, 1 zatvarač za pušku M-48, 170 komada municije različitog kalibra, te 1 puška CZ sa optikom, 3 lovačke puške (MOSSERG, BAIKAL, BROWING), 1 pištolj CZ99 i 256 komada municije različitog kalibra.
Na poziv Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u Bosni i Hercegovini je tokom trajanja operacije bila uspostavljena ”Mobilna kancelarija” posredstvom koje je omogućen pristup bazama podataka koje nisu direktno dostupne agencijama za provođenje zakona u BiH. Na taj način su tokom provođenja operacije službenici koji su provodili operativnu akciju na terenu uz pomoć predstavnika EUROPOL-a vršili direktne provjere kroz baze podataka EUROPOL-a.
Mobilna kancelarija je djelovala kako u unutrašnjosti teritorije BiH tako i na pojedinim graničnim prelazima BiH sa susjednim zemljama gdje su vršene pojačane kontrole prelazaka granice.
“Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.