Božićna poruka zeničkog protojereja Marka Maleša

U povodu velikog praznika hrišćana Božića prenosimo božićnu poruku koju je pravoslavnim sugrađanima i svim ljudima dobre volje uputio zenički protojerej Marko Maleš, starješina hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

„Ovih dana pravoslavni hrišćani proslavljaju radosni praznik rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božić. Pozdravom „ Hristos se rodi!“ mi vjerujemo i ispovijedamo da se u Vitlejemu judejskom rodi Hristos – Pomazanik Božiji, koji je po Božijoj volji. Mi ne samo da vjerujemo već iz iskustva znamo i ispovijedamo da je Hristos Emanuil, što znači s nama je Bog. Rođenje Hristovo je istorijski događaj koji se desio u konkretnom istorijskom periodu u definisanom geografskom prostoru i proslavlja se kao takav u cijelom hrišćanskom svijetu već dvije hiljade godina“, kazao je protojerej Maleš podsjećajući i na značaj ovog prazničnog pozdrava, odnosno tradicionalne božićne čestitke.

„Uz radosni pozdrav Božića mi uzvikujemo i prizivamo mir Božiji. Imati mir Božiji znači imati mir s Bogom, s bratom, s čovjekom, sa sveukupnom tvorevinom Božijom. Mir je ono što nam je najpotrebnije u ovo vrijeme raznih sukoba i nestabilnosti i nadamo se da nam neće nedostajati mira i ljubavi u teškim vremenima ispred nas. Danas u ovih radosnih prazničnih dana hrišćani su domaćini Gospodu svome. Primimo ga i pozdravimo u svojim domovima primajući one najmanje kao Njega samoga, ne gledajući ko je ko. U svojim hramovima proslavimo Ga na način koji Njemu priliči i pripada. Zadržimo Ga kao život našeg života, kao svjetlost našeg bića. Ono što je naše i samo naše ljudsko neka se danas i zauvijek pokori volji Božijoj da i mi možemo, kao Presveta Bogorodica reći: Gospode, evo sluge, odnosno evo sluškinje tvoje neka meni i sa mnom bude volja tvoja. 

Neka ovaj Božić svima u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov. Svim ljudima dobre volje želim da u Novoj godini Bog daruje zdravlje i napredak te pobjedu nad iskušenjima koja su se nadvila nad ljudima, a pravoslavnim Hrišćanima srećan i blagoslovljen praznik Božića uz radosni pozdrav: Mir Božiji Hristos se rodi!“, kazao je u božićnoj poruci protojerej Marko Maleš, starješina hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici. (A.H.)