Iako konzumiranje ultra-prerađene hrane možete djelovati kao dobra ideja ako nemate mnogo vremena za kuhanje, trebali biste je izbjegavati jer može uzrokovati ozbiljne posljedice.
U ultra-prerađene namirnice i pića spadaju: smrznuta jela, zaslađene pahuljice, instant supe, voćni jogurti, meso uzgojeno u laboratoriji, sladoled, čips, keks, bezalkoholna pića…
Nutricionistkinja Lily Keeling je za Metro.co.uk kazala da ove namirnice uzrokuju naglo povećanje šećera u krvi pa ubrzati ponovni osjećaj gladi. Gubimo energiju i nikada nismo zadovoljni. Ova praksa dovodi do prejedanja. Nutricionistkinja Kerry Beeson kazala je vas povećanje količine šećera ili soli ili kofeina može navesti da nakratko pomislite kako su ove namirnice dobre za vas.
“Sastojci u ovim namirnicama mogu djelovati na proces osjećaja nagrađivanja u našem mozgu, stimulirajući oslobađanje neurotransmitera poput dopamina zbog kojih se osjećamo dobro. Nažalost, ovi efekti su kratkotrajni i ubrzo se počnemo osjećati umorno i tromo”, objasnila je.
Gušterača je pod pritiskom da proizvede dovoljno inzulina da podnese sav unos šećera, a natrij povećava krvni pritisak i uzrokuje zadržavanje vode.
Također će doći do problema s mikrobiomom crijeva, jer šećer potiče rast štetnih bakterija. Osjećat ćete se naduto i dobiti probavne smetnje.
Što više budete konzumirali ovu hranu, problemi sa spavanjem bit će sve izraženiji. Podrazumijeva se da ultra-prerađena hrana dovodi do debljanja. Na kraju, vaše mentalno zdravlje bit će narušeno.
Klix.ba