Maslačak (Taraxacum officinale) nije samo korov koji prekriva proljetne livade – to je prava riznica zdravlja. Svaki dio ove biljke, od korijena do cvijeta, ima svoju ljekovitu svrhu i koristi se u narodnoj medicini već stoljećima.
Korijen, prirodni čistač organizma
U korijenu maslačka krije se obilje kalijuma, naročito korisnog prije cvjetanja, dok se u jesen akumulira inulin, prebiotičko vlakno koje balansira crijevnu mikrofloru i podstiče rast korisnih bakterija. Korijen se najčešće koristi za pravljenje čajeva i tinktura koje djeluju na jetru i bubrege, pomažući u eliminaciji toksina.
Cvijet, sirup koji liječi
Cvijet maslačka sadrži antioksidanse i koristi se za pravljenje prirodnog sirupa koji djeluje kao blagi detoksikator i čistač organizma. Popularan “maslačkov med” posebno se preporučuje djeci protiv kašlja, a može se dodavati i u razne poslastice.
List, gorki saveznik varenja
Listovi maslačka imaju snažno diuretičko dejstvo, bogati su vitaminima A, C i K, te mineralima poput gvožđa i kalcijuma. Podstiču izlučivanje žuči, pomažu kod problema sa varenjem, nadimanjem i zatvorom. Zahvaljujući svom blago gorkom ukusu, idealni su za salate ili kao dodatak varivima – posebno u ranoj fazi proljeća kada su najnježniji.
Maslačak i metabolizam
Maslačak može pomoći i u regulaciji šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe koje boluju od dijabetesa. Takođe, zbog svog djelovanja na izbacivanje viška tečnosti, često se koristi kao prirodna pomoć u procesu mršavljenja.
Prirodni melem za kožu
Ulje od maslačka, koje se pravi kuvanjem cvjetova u biljnom ulju, koristi se kao prirodni melem za umirivanje kože, kod iritacija, suhoće ili blažih upala. Također, mliječni sok iz stabljike tradicionalno se koristi za uklanjanje virusnih bradavica, direktnim nanošenjem na bradavicu dok se ne osuši.
Priprema i konzumacija
Maslačak se najčešće konzumira u vidu čaja, tri puta dnevno prije jela, a koristiti se mogu listovi, cvjetovi i korijen. Cvjetovi se beru u podne, na čistim, nezagađenim lokacijama, daleko od puteva.
Kada biti oprezan
Maslačak nije za svakoga, osobama koje imaju žučne kamence, upalu žučne kese, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, kao ni onima koji koriste litijum terapiju, se ne preporučuje konzumacija maslačka bez ljekarskog savjeta.
Faktor.ba