Nezaobilazni tradicionalni obrok tokom ramazana: Spremite topu u kojoj će uživati cijela porodica

Topa je obrok koji se tradicionalno sprema tokom mjeseca ramazana, a uglavnom se služi na početku iftara.

Budući da je riječ o specijalitetu koji se pravi širom svijeta, postoje različite verzije recepata.

Glavni sastojci su svakako sirevi, a neki recepti uključuju i druge mliječne proizvode poput maslaca, mlijeka, ali i jaja.Stoga, ukoliko volite topu, svakako trebate isprobati i ovaj recept. Za specifičniji okus, koristite i dimljeni sir.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 50 grama maslaca
  • 100 mililitara mlijeka
  • 100 grama kisele pavlake
  • 100 grama trapist sira
  • 100 grama dimljenog sira
  • druge vrste sireva
  • sol po potrebi

Ukoliko vam je okus tope bolji s jajetom, dodajte i jedno jaje umućeno s kašikom brašna.

Priprema:

Na laganoj vatri istopite 50 grama maslaca. Nakon toga u tavu dodajte mlijeko i pavlaku pa promiješajte. Dodajte jaje koje ste prethodno umutili s jednom kašikom brašna i posolite.

Kada smjesa postane gusta, dodajte naribane sireve. Lagano miješajte dok se ne istopi. Količinu, kao i vrste sira možete prilagoditi vlastitom ukusu.

Također, važno je napomenuti da ovo jelo možete pripremati na svoj način. No, ključno je istaknuti da se ovo jelo treba spremati na smanjenoj temperaturi kako ne bi zagorilo. Poslužuje se toplo i uz somune/lepine.

Klix.ba