Problemi onkoloških pacijenata u ZDK

U nefunkcionanom zdravstvenom sistemu, koji nije, a trebao bi biti na usluzi pacijentima, onkološki pacijenti u Ze-do kantonu u svojoj životnoj svakodnevnici suočavaju se sa brojnim problemima, izazovima, iskušenjima i nedaćama. Primjena odgovarajuće bolničke terapije na Onkološkom odjelu kantonalne bolnice u Zenici prepoznat je trenutno kao najizraženiji, a uzrokovan je, između ostalog, nedostatkom stručnog kadra.

Svega po dvadesetak pacijenata se primi za odgovarajuću bolničku terapiju, što je oboljelima dodatno stresno, mučno, iscrpljujuće, finansijski vrlo teško, gotvo nepodnošljivo. Zato iz nedavno osnovanog udruženja SNOP traže i sastanak sa menadžmentom zeničke bolnice, a prekjučerašnji sastanak sa predstavnicima udruženja poslodavaca Zenica označen je kao početak važnog dijaloga i sa poslovnom zajednicom, jer konačni cilj je, kako navode u saopšetnju, izgradnja efikasnijeg zdravstvenog sistema koji će odgovarati potrebama onih kojima je to najpotrebnije.

Duga lista čekanja na dijagnostičke preglede (MR i CT) u zeničkoj bolnici je među izražnijim problemima, pa onkološki pacijenti moraju ići u privatne zdravstvene ustanove. Zato iz ovog udruženja traže garantovanu i hitnu refundaciju tih troškova pregleda od strane Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja. Traže da se razmotri i mogućnost sklapanja ugovora između ovog Zavoda i privatnih ustanova, te mogućnost direktne uplate njima za taj posao, jer, takva praksa već postoji u nekim kantonima.

Ovo nije samo zdravstveno pitanje, već i pitanje osnovnih ljudskih prava, a naša podrška ovoj inicijativi je neupitna, jer se radi o osnovnim uvjetima liječenja koje svaki pacijent zaslužuje“, izjavila je Senaida Turkić, predsjednica Udruženja poslodavaca, izrazivši spremnost da ovo udruženje aktivno učestvuje u procesu zagovaranja traženih promjena.

Boris Crljenica, predsjednik SNOP-a kaže kako je za ponedjeljak zakazan satanak kod premijera ZDK, na kojem bi trebali biti još direktor zeničke bolnice, Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK i kantonalna ministrica zdrvastva, nakon kojeg bi se neki problem riješili, a za neke pokrenuli postupci rješavanja (S. Gluhić)