Otvorena izložba “FAKE LESS” u KŠC “Sveti Pavao”

“FAKE LESS” naziv je izložbe otvorene danas u KŠC “Sveti Pavao” Zenica u saradnji sa Goethe-Institutom BiH. Dio je ovo aktivnosti u sklopu “Mjeseca knjige” koji se već tradicionalno obilježava u ovoj školi.

Izložba “FAKE LESS” je dio istoimenog projekta Goethe-Instituta, koji obuhvata interaktivnu offline platformu sa online igricama, kroz koje se nastojalo učenicima kroz igru pomoći kako razlikovati lažne od istinitih vijesti na digitalnim platformama.

Cilj nam je kroz ovu izložbu pomoći učenicima kako svjesnije pristupati vijestima i medijima. Tema koja je izuzetno važna u današnjem digitalnom svijetu je susret učenika sa velikim brojem informacija, a nastojali smo učenicima ponuditi alate i pomoći detektovati lažne i prave informacije”, kazala je Eva Haman, zamjenica direktorice Geothe Instituta.

Ovaj projekat, kako je danas istaknuto, predstavlja svojevrsnu “vakcinaciju” koja bi trebala zaštititi učenike od dezinformacija u medijskom i virtuelnom prostoru. Da biste saznali koliko se dobro snalazite u svijetu informacija, igrajte igrice na platformi “FAKE LESS” kroz 16 igara podijeljenih u četiri bloka. Svaki blok je jedna vakcina protiv lažnih vijesti i pokušaja da se sakrije prava istina, ili posjetite KŠC Sveti Pavao i u školskoj galeriji “Paulus” pogledajte izložbu u offline verziji do kraja ovog mjeseca. (M. Hurem)