Otvoren trodnevni Sajam organske poljoprivrede i etnonarodnog stvaralaštva OPENS 2024.

U Zenici je danas u organizaciji Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zeničko dobojskog kantona svečano otvoren trodnevni Sajam organske poljoprivrede i etnonarodnog stvaralaštva-OPENS 2024. koji je okupio oko 150 izlagača.

“Radi se o 12 izdanju ove manifestacije čiji je cilj da se na jednom mjestu okupe poljoprivredni proizvođači i da se našim građanima omogući da kupe domaće organske proizvode koji nisu hemijski tretirani”, ukazao je Refik Alihodžić,direktor sajma.

Manifestaciju je zvanično otvorio premijer ZDK Nezir Pivić podsjetivši da su ulaganja u poljoprivredu iz godine u godinu sve veća,a taj trend,kako je najavio, bit će nastavljen i u narednim godinama.

U Zenici je prvi puta svoje proizvode predstavio Uzeir Čehajić iz Donjeg Moštra,iz Visokog i kako je naglasio zadovoljan je ukupnom organizacijom.

“Imamo svoje poljoprivredno gazdinstvo,plastenike, voćnjak,zemljište koje obrađujemo,a ovdje na štandu su naši brojni proizvodi, sokovi, džemovi, bestilj, sirupi, mrkva, peršun, paprike, paradajz,tikve i drugi proizvodi”, kazao je Čehajić.

Dvanaesto izdanje sajma OPENS podržali su Grad Zenica i Vlada ZDK. (Š.B.)