JP Grijanje Zenica: Topli radijatori od 15.oktobra

Grijna sezona u Zenici počet će 15. oktobra, kako je to i predviđeno Odlukom Gradskog vijeća iz jula ove godine i trajat će do 15. aprila naredne godine, ukoliko ne bude većih havarija i problema, potvrđeno nam je u Javnom preduzeću Grijanje Zenica.

Punjenje sistema se radi već nekoliko dana, što je samo po sebi dugotrajniji proces, tako da ćemo mi već za vikend biti spremni primiti toplotnu energiju iz zeničke Toplane”, kaže Senaid Šabanović, savjetnik Uprave Javnog preduzeća Grijanje Zenica.

Shodno odluci Gradskog vijeća Zenica od početka jula ove godine i ugovora sa Gradskom upravom Zenica i Toplanom Zenica, cijene za isporučenu toplotnu energiju za građane i pravna lica koja su u sistemu daljinskog grijanja ovog preduzeća, kao i u Nemili, ostaju nepromjenjene u odnosu na raniju sezonu, s tim da su za vjerske zajednice i Javnu ustanovu “Dom- porodica” umanjene za 30 posto. Tako će ostatio narednih pet godina, kaže Šabanović.

Javno preduzeće Grijanje je samo distributer toplotne energije, što će reći da ovise i od drugih subjekata uključlenih u ovaj sistem daljinskog grijanja u Zenici. “Nama je glavni dobavljać Toplana i samim tim i najvažniji prtner, a koji će emergent oni koristiti sami će odlučiti, s obzirom da je Koksara u ArcelorMittalu prestala sa radom, tako da u ovom trenutku ne vidimo nikakav problem, kaže Šabanović dodajući da preduzeće Grijanje svake godne ima veći broj novopriključenih kvadrata, što, kako pojašnjava, znači da ako se isključi jedna kuća Grijanje prilljuči jednu zgradu tako da imaju trend rasta broja korisnika usluga. Za  sada im je sve stabilno, likvidni su i potpuno spremni za novu sezonu.

(S.G.)