U četvrtak premijera predstave “Limuni limuni limuni limuni limuni” u BNP-u

Povodom premijerne izvedbe predstave „Limuni Limuni Limuni Limuni Limuni“ prema tekstu Sama Steinera, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas, 1. oktobra je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, rediteljica predstave Ajla Bešić, te glumica i glumac iz predstave Tamara Miličević-Stilić i Zlatan Školjić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je izjavio da je ova predstava bila planirana već prije dvije godine, te da je ovo već treća režija mlade rediteljice Ajle Bešić u Zeničkom pozorištu. Mijatović jer kazao da se ovom predstavom vraća u „život“ Podrumska scena, te je najavio da će u narednim godinama biti u cilju da se bar jednom godišnje producira predstava na Podrumskoj sceni.

Rediteljica Ajla Bešić se zahvalila na prilici novog rada u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te je kazala da je rad na Podrumskoj sceni iziskivao drugačiji pristup i prilagođavanje cjelokupne estetike drugačijem prostoru. Bešić je kazala da predstava govori o dvoje ljudi, odnosno o paru koji se nađe u čudnoj situaciji i čeka da stupi na snagu zakon koji kaže da mogu dnevno reći samo 140 riječi. Njih dvoje nisu u najboljem odnosu, ali se sve vrijeme tješe da se dovoljno poznaju i da im taj zakon neće donijeti ništa loše. Kako je istakla, glavna tema jeste nedostatak komunikacije među ljudima, ali je važno i pitanje koje postavlja predstava upravo to koliko nas strah određuje u našim životima.

Glumica Tamara Miličević-Stilić je istakla da predstava ima dvije glavne teme: ljubav i zakon. Kako je kazala, kroz proces ove predstave glumci sa rediteljicom i dramaturgom su imali priliku da uče jedni od drugih, kroz gradnju likova, o razumijevanju prema drugim ljudima. U skladu s time je iskazala svoje nade da će i publika biti podstaknuta ta nakon pogledane predstave razmišlja upravo o odnosima jednih prema drugima.

Glumac Zlatan Školjić je kazao da je za njega ova predstava drugačija po mnogo čemu – od atmosfere do prostora rada. Kako je kazao, ovakve vrste procesa rada nisu jednostavne za glumce zbog „kopanja unutar samog sebe“ i priznavanja samome sebi kako mi komuniciramo sa onima oko sebe, te smatra da je to najvažnija „linija“ koja vodi predstavu. U predstavi igraju: Tamara Miličević-Stilić i Zlatan Školjić.

Dramaturgiju i prevod teksta predstave potpisuje Armin Behrem. Scenografkiju potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Za muziku predstave je bio zadužen Nedim Zlatar. Premijerna izvedba predstave je zakazana za četvrtak, 3. oktobra u 20 sati na Podrumskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a prva repriza će biti izvedena dan kasnije, 4. oktobra na matičnoj sceni, u istom terminu. (Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica)