Završeni radovi na sanaciji zidova tvrđave Vranduk

Opsežni radovi na zidinama obora u tvrđavi Vranduk su nedavno završeni. Riječ je o opravkama oštećenja nastalih nakon proteklog zemljotresa čiji je epicentar bio blizu tvrđave. 

“Popravljen je i krov na Velikoj i Maloj kuli tvrđave Vranduk. Mogli bismo reći da je ovdje riječ i o redovnim radovima jer ova trvđava iziskuje svake godine opravke oštećenja, ali ovaj put smo se potrudili da uradimo što je moguće više posla, da se zidine ustabile jer uvijek možemo očekivati neugodne okolnosti poput zemljotresa”, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica.

Radove čija je vrijednost  blizu devet hiljada konvertibilnih maraka u potpunosti je finansirala Gradska uprava. “Na tvrđavi svake godine obavljamo opravke. Zidine stare preko 600 godina izložene su uticajima vremena, potresima, lošem uticaju saobraćaja u neposrednoj blizini tvrđave. Obzirom da svake godine vršimo popravke za sada više nema većih oštećenja na zidinama, koje bi, kao prije nekoliko godina izazvale obrušavanje zidina”, dodao je direktor Jašarević. (B.D.)