Na Filozofskom fakultetu otvoren Francuski kutak

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je svačano otvoren Francuski kutak. Ovo je rezultat dugogodišnje saradnje zeničkog i univerziteta Poatje iz Francuske. Francuski kutak u Zenici biće prostor za promociju francuskog jezika, kulture i tradicije.

Saradnja zeničkog i Univerziteta u Poatjeu za plod ima besplatne kurseve francuskog jezika za studente i zaposlenike, njihovu rezmjenu i učešće na međunarodnim konferencijama. Nedavno su, po prvi put, i na Poatjeu održane radionice bosanskog jezika. Francuski kutak, po riječima prof.dr Jusufa Duraković, dekana Univerziteta u Zenici, biće most između akademskih zajednica dvije zemlje koji će otvoriti vrata novim idejama i mogućnostima za međunarodnu saradnju.

Naš Univerzitet oduvijek je težio da bude mjesto otvoreno za sve različitosti. Zato je ovaj kutak od velikog značaja jer omogućava studentima i profesorima pristup znanju o francuskom jeziku, kulturi i obrazovanju kao i razmjeni iskustava sa kolegama iz Francuske. Vjerujemo da će ovaj kutak biti inspiracija za mnoge. Da će podstaći istraživačku radoznalost i otvoriti prilike za studiranje u Francuskoj, učvršćujući veze između naših zemalja“, kazao je Duraković.

Otvorenje i buduće unapređenje Francuskog kutka na Filozofskom fakultetu, po riječima prof. dr Frederikosa Valetopulosa, donijeće obostranu korist za dvije visokoškolske ustanove.

Ovaj Francuski kutak će biti centar za izučavanje i francuskog jezika i francuske kulture i frankofonije općenito. Služiće će takođe i za promociju dijaloga među nama“, kazao je.

Osnivanje Francuskog kutka, podržala je i ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, a današnji događaj uveličao je i ambasador Fransoa Delmas. On je to nazvao značajnim korakom u jačanju kulturnih i lingvističkih veza dvije akademske zajednice.

Otvaranje Francuskog kutka dokaz je želje za uključenjem u međunarodnu dinamiku i promovisanjem učenja jezika, te ključne poluge za budućnost. Ovo je puno više od običnog prostora posvećenog francuskom jeziku. To je mjesto razmjene, susreta i otkrivanja koje nudi univerzitetskoj zajednici u Zenici otvaranje prema frankofonskom svijetu“, dodao je Delmas.

Osim časova francuskog jezika, Francuski kutak u Zenici olakšaće pristup francuskim pedagoškim i kulturnim resursima, a u saradnji sa Francuskim institutom biće organizovane projekcije filmova, promocije, virtualni i razni drugi sadržaji. (D. Travar)