Vlada ZDK: Zaokret politike u sportu

Aktualna Vlada Zeničko- dobojskog kantona odlučila je promjeniti politiku, odnosno ukupan odnos prema sportu kao jednom od, kako kažu, njihovih strateških opredjeljenja i prioriteta. U tom kontekstu, tokom današnje press konferencije najavljeni su i konkretni koraci, napominjući, između ostalog, kako će u Budžetu Kantona značajno povećti ukupna izdvajanja za ovu oblast društva kako bi i sportski rezultati bili bolji.

Nama je važno da imamo klubove koji će igrati u najvišem rangu takmičenja, jer ako napravimo određenu analizu vidjet ćemo da sa područja ZDK nemamo tako veliki broj tih klubova i ovo je prilika da mi pokažemo da smo i u oblasti sporta napravili jasan zaokret. To govore i brojke, jer nekada smo imali 1,2 miliona KM, a sada planiramo izdvojiti preko pet miliona marak. To znači da oni klubovi koji su do sada imali tu podršku neće biti uskraćeni, već izdvajamo dodatna sredstva za određene klubove koji trebaju postići izvanredne rezultate“, kazao je prmijer Nezir Pivić (SDA).

Alarmantno je bilo što mi nemamo rezultate u sportu kojima se možemo pohvaliti pa smo, nakon rješavanja svih prioritetnih ustavnih obaveza, odlučili značajno investirati u sport. To će značiti da će svaka lokalna zajednica prepoznati ono što želi razvijati, delegirati nam to, a mi ćemo sredstva distribuirati kroz Skupštinu, određene zakone i jasne kriterije. U sredinama koje imaju jak potencijal naravno da će biti više ulagaja, a one koje možda nemaju neku tradiciju i klubove, investirat ćemo u infrastrukturu kako bi se stvorili preduslovi da se što više mladih ljudi bavi sportom. A kada postignemo te svoje ciljeve to će se reflektirati na sve ostalo, na ekonomiju, turizam, na zajedništvo kao takvo, a cilj nam je da i kroz sport vršimo na određen način i detoksikaciju društva“, kazao je Mrza Mušija, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK (SDA).

Goran Bulajić, kao dugogodišnji sportista i sportski radnik kazao je kako su sportisti uvijek bili na nekim marginama, oslonjeni na lokalne zajednice, na sredstva koja dobijaju na kapaljku ili na dva- tri puta, da im se ne poklapaju termini takmičenja, da nemaju sredstava i da se sve svodi na to da su entuzijasti koji se ne predaju. A u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK (DF) dodaje:

Ovo je prvi put da osjetim da je neko rekao hajmo stat i šta možemo uraditi. Kako ćemo naći sredstva, gdje ćemo ih planirati, dajte nam ideje. I ovo poprima oblike vrlo ozbiljne priče koju sada ne možemo ni naslutiti, jer sutra kada budemo imali premijerligaše, stabilne sportske kolektive i infrastrukture koje mogu apsorbirati taj novac, kreirat mlade igrače i ambijent da djeca žele ostati ovdje onda ćemo i napravit nešto. Na ovaj način imamo sredstva, planiramo zakonske okvire i dajemo snagu tim ljudima u kolektivu tako da je ovo ozbiljna priča iza koje stoji Vlada ZDK“, kazao je Bulajić. (S. Gluhić)