Hoće li biti usvojena neradna nedjelja za radnike trgovine i šta ona donosi?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatio je većinom glasova na sjednici Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je za radnike u trgovini u FBiH predviđen neradni dan nedjeljom i praznicima.

Zakon je usvojen sa 68 glasova za, dva protiv, dok je 10 bilo suzdržano.

Zakon je usvojen uz amandman HDZ-a kojim se ostavlja mogućnost općinama i gradovima da predlože izuzeće, odnosno da nedjelja bude radna ako za to postoje opravdani razlozi.

Oni se odnose na to da gradska, odnosno općinska vijeća mogu poslati zahtjev Vladi FBiH da donese odluku o izuzimanju prodajnih objekata uz tog područja od rada nedjeljom i praznicima.

Dakle, općinska odnosno gradska vijeća mogu upućivati zahtjev da njihove sredine budu izuzete od ovog pravila ako za to postoje opravdani razlozi. Konačnu odluku o eventualnom izuzeću u tim slučajevima će donositi isključivo Federalna vlada.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević kazao je da su napravili analizu sa trgovcima u svih 17 općina u kojima se ne radi.

Vlada FBiH je i dalje mišljenja da to neće imati negativan ekonomski utjecaj, ali u cilju pronalaženja najboljih rješenja i kompromisa, odlučili smo se da u članu 18 koji definiše radno vrijeme prodajnih objekata dodamo još dva stava 10 i 11“, rekao je Hasičević.

To je novina u odnosu na prvobitnu varijantu teksta zakona jer je u međuvremenu ugrađen amandman o navedenoj mogućnosti, iznimno, općinskim i gradskim vijećima.

Da bi zakon stupio na snagu, neophodno je da ga u istom tekstu podrži većinom glasova i Dom naroda čija je sjednica sazvana za 31. oktobar, a ovaj zakon predložen u vrhu dnevnog reda.

Podsjetimo, neradna nedjelja ne garantuje radnicima da oni neće raditi nedjeljom, već radnik taj dan može raditi inventuru, čistiti objekt, raditi u skladištu.

Zakon je tokom rasprava izazvao žustre diskusije među zastupnicima i analitičarima. Jedan od najistaknutijih kritičara ovog zakona je zastupnik Admir Čavalić. On smatra da se ovim zakonom favoriziraju veliki trgovački lanci koji se suočavaju s nedostatkom radne snage. Čavalić također naglašava da uvođenje neradne nedjelje neće poboljšati radnička prava, jer trgovac može dodijeliti zaposlenike na rad u skladištu, čak i u nedjelju, što ne rješava stvarni problem. Dakle, teret rada će se prebaciti na druge radne dane.

Ovo lobiraju veliki trgovinski lanci, što nije tajna, nije ništa spektakularno, a to je potvrđeno i od Ministarstva trgovine FBiH. Ovo je nešto što se mora usvojiti zato što im nedostaje radne snage, koja će raditi po posebnim uvjetima trgovine, koja je spremna da radi po postojećim uvjetima, da nema stolice niti toaleta na radnom mjestu“, kazao je Čavalić.

Napominje i da trgovinski lanci ostvaruju veliki profit koji nisu spremni podijeliti s radnicima, te kako promet neće pasti zbog neradne nedjelje.

Promet će se distriburati na druge radne dane ili u RS“, kazao je Čavalić.

Istraživanje je pokazalo da čak 96 posto ispitanika podržava ideju o uvođenju neradne nedjelje u FBiH, ali je važno napomenuti da se zakon prvenstveno fokusira na radnike u trgovinama, zanemarujući situaciju radnica u pekarama ili benzinskim pumpama, čije je radno vrijeme također neodrživo.

Iako se čini da je stav sindikata trgovine u FBiH pozitivan i da radnici podržavaju ovu promjenu, ostaje otvoreno pitanje kako će novi zakon utjecati na širu sliku radnih prava i životnih standarda u ovoj industriji. (akta.ba)