Raste broj oboljelih od sezonske gripe u ZDK, uskoro distribucija 4.000 doza vakcina

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, raste broj oboljelih od sezonske gripe u ZDK, mada još uvijek srednjeg intenziteta.

Monitoring gripe, koji počinje od 40. sedmice na području ZDK vrši Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, pokazao je da je ukupno do sada prijavljeno 2.388 slučajeva akutne respiratorne infekcije, dok je samo u posljednjoj trećoj sedmici od mjerenja prijavljeno 983 slučaja ove infekcije.

Imamo ukupno 144 prijavljena slučaja ILI, bolesti koje su po simptomima slične gripi, dok još nemamo ni jedan slučaj prijavljen SARI, teški oblici upale pluće izazvane gripom. U poređenju na prethodne godine, ovo je srednji intenzitet kretanja gripe”, kaza je dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu u INZ-u.

dr. Alis Kozica

 

 

 

 

Institut je u saradnji sa resornim ministarstvom za ovu godinu naručio 4.000 vakcina protiv gripe za stanovništvo, te 1.000 doza za zdravstvene radnike, čija isporuka se očekuje krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, nakon čega će biti distribuirane u domove zdrvalja.

Iz Instituta ukazuju na važnost imunizacije, pozivajući građane da na vrijeme rezervišu vakcine u svojim ambulantama.

“Vakcina protiv gripe je veoma bitna, naročito za hronične bolesnike, jer prema raznim studijama na 100.000 pacijenata hroničara, koji su vakcinisani protiv gripa, nisu hospitalizirani. Gripa se treba shvatiti kao ozbiljno oboljenje, koje na postojeće hronično oboljenje može izazvati teške komplikacije, pa i one sa smrtnim ishodom”, ukazuje dr. Kozica.

Prema medicinskim i epidemiološkim indikacijama, imunizacija protiv gripe se preporučuje osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim bolestima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, hroničnim bolestima bubrega i jetre, dijabetesom, hroničnim neurološkim bolestima i različitim tipovima imunosupresije. Preporučuje se i osobama starijim od 65 godina, zdravstvenim radnicima i pomoćnom osoblju koji rade u zdravstvenim ustanovama, naročito onima koji rade na odjelima koji brinu za pacijente s visokim rizikom za komplikacija. (M. Hurem)