Isplata posmrtnina penzionerima u Zenici

Članovi Udruženja penzionera u slučaju smrti imaju pravo na posmrtninu. Taj iznos zavisi od godina članstva i visine članarine i isplaćuje se zakonskim nasljednicima u skladu sa Statutom i Pravilnikom.

U 2024. godini do sada Udruženje penzionera Zenica isplatilo je 548 posmrtnina u ukupnom iznosu od 210.185 KM.

Mi smo u 2022. isplatili 373.920 KM, u 2023. smo isplatili 255.320 KM, a do danas mi smo isplatili 548 posmrtnina to jest od 210.185 KM. Što se tiče posmrtnina nemamo mi tu problem, mi imamo novac za to. Mi smo preuzeli tu obavezu, ali i kad smo došli u situaciju da ne možemo mi smo imali pomoć Gradske uprave i gradonačelnka. Ja bih samo ovdje napomenuo da mi imamo problem da je ova naša staračka populacija, da su naši penzioneri ostali sami i da nam mladost ode na zapad. Mi smo pokrenuli projekat “Sam u kući”, to je projekat koji je podržan i u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji da obiđemo naše članove koji su ostali sami u kući, napušteni, nepokretni i bolesni. Tu smo opredjelili 20.000 KM gdje smo obezbjedili 400 paketa po 50 maraka našim članovima i mi smo sada u situaciji da smo u potrebi da obezbjedimo vozilo kedi. To je vozilo kojim bi mi dopremili te pakete našim članovima. Kada je u pitanju isplata mi nemamo nikakvih problema za redovnu isplatu porodicama naših umrlih, ali imamo problem gdje nam se pojavljuju osobe koje nemaju zakonsko pravo da naplate tu posmrtninu, međutim dostavljau raznorazne dokaze ili pokušavaju da dođu do tih sredstava. Prilikom toga one prave ugovore o doživotnom izdržavanju sa našim članovima gdje imam informaciju da su naša dva, tri člana i prevarena, da su ti ljudi došli do njihove imovine na nezakonit način”, rekao je Mirnas Buljubašić, predsjednik Udruženja penzionera Zenica.

Zahtjevi za isplatu posmrtnina se uz dostavljanje potrebne dokumentacije rješavaju u Udruženju u roku od tridesetak dana u zavisnosti koliko zahtjeva pristigne u toku mejseca i isplaćuju se od članarina koje se prikupe u toku mjeseca. (T. Bajramović)