GSS Zenica i pored neriješenog statusa uvijek prvi priteknu u pomoć. Tako je bilo i u Jablanici

Pripadnici GSS Zenica među prvima su pritekli u pomoć unesrećenima u Jablanici. Dva tima Gorske službe spašavanja Zenica su upućena na područje općine Jablanica po uputama komandanta Civilne zaštite Grada Zenica. Jedan tim se uspio probiti do Donje Jablanice, a drugi tim je vraćen i bio je u pripravnosti jer su na teren stigli i ostali timovi iz drugih općina.

Dobili smo poziv u 7:20 sati, mi smo već oko jedanaest, pola dvanaest bili u Jablanici. Uz sve te probleme koje smo imali tokom organizovanja puta, tokom probijanja samog, od Konjica do Jablanice imali smo problem jer je na više mjesta bilo odrona, klizišta i mi smo prošli. Prije nas je samo prošao GSS Konjic, tako da smo mi u sklopu GSS FBiH dole stigli i bili smo treća ekipa koja je u sklopu GSS Federacije stigla dole. Znači prvi su bili iz Mostara, oni su putem vode, čamcima se prebacili putem Neretve, a GSS Konjic je probijao taj put ispred nas, a onda smo stigli dole”, rekao je Kenan Hrustanović, načelnik GSS stanice Zenica.

Pripadnici GSS Zenica su uspješno spašavali unesrećene širom Bosne i Hercegovne ali i u Republici Turskoj nakon posljednjeg razornog zemljotresa angažujući i svoje potražne pse koji su također bili uspješni u pronalaženju unesrećenih u toj državi. Među njima je bio i potražni pas Atos.

Upravo tako, kako ste rekli naš Atos je svjetski poznat pas, zaista jeste tako. Turci i danas dan pričaju o njemu, spominju ga, osmi dan je pronašao dole žive ljude. Zaista je neshvatljivo da takav jedan kadar koji ima GSS Fedracije pa i GSS u BiH, ima dole u Hercegovini imaju obučene pse, da nije pozvan da izađe među prvim satima kada se pretraživao teren. Zaista to je jedno pitanje koje treba uputiti nadležnim. Mi smo bili spremni, psi su bili spremni da idu na teren, ali zaista poziv nije došao”, rekao je Kenan Hrustanović, načelnik GSS stanice Zenica.

I pored potrebe da se u Bosni i Hercegovini konačno zakonom riješi status pripadnika Gorske službe spašavanja to još nije urađeno.

Upravo tako mi još uvijek nemamo riješen status. Ja sam sad maloprije spomenuo da sam ja iz noćne smjene izašao jer ja radim u policiji i da sam pukom srećom bio slobodan pa sam mogao izaći i otići u spašavanje. Zaista mi je žao, evo GSS se spominje samo kad su neke nesreće u pitanju. Građani, ja mislim sad kad bi u Zenici pitali, mislili bi da smo mi na budžetu da imamo plate, da imamo stalni izvor finansiranja što na žalost nije tako. Nismo čak ni zakonom prepoznati, ali evo dokaz tome koliko je GSS ima svoju jasnu hijerarhiju i strukturu iako smo volonteri svi, imamo tu službu, da smo bili dole prvi u Jablanici mimo svih institucija koje ima ova zemlja. Zaista to govori o nama da imamo jasnu hijerarhiju i strukturu i jasan cilj bez obzira štio nismo ni plaćeni i ne želimo da budemo plaćeni samo želimo da smo u okviru zakona koji će nama omogućiti da izađemo lakše sa posla koji će nama omogućiti da imamo i opremu i vozila”, rekao je Kenan Hrustanović, načelnik GSS stanice Zenica.

Za pripadnike GSS Zenica bez obzira na neriješen status svaki poziv upomoć je znak za akciju i svi su spremni da u veoma kratkom vremenu dođu i pomognu unesrećenima gdje god za to ima potrebe. (T. Bajramović)